Проектът за ПП/ДБ за промени в Конституцията е готов от

...
Проектът за ПП/ДБ за промени в Конституцията е готов от
Коментари Харесай

Атанас Славов иска бърза писта за Конституцията

Проектът за ПП/ДБ за промени в Конституцията е подготвен от доста време. Много пъти е комуникиран обществено, само че не е импортиран, тъй като се чака отговор от партиите дали ще се трансформира Конституцията с общ план или с обособени планове. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов пред БиТиВи.

Славов се надява на бърза писта за измененията в Конституцията. Най-много до половин година измененията в Основния закон би трябвало да са факт, уточни правосъдният министър.

Той се надява за делене на Висш съдебен съвет на два обособени съвета, механизма за избора на основен прокурор, въвеждането до самостоятелна конституционна тъжба да има оптималната степен на единодушие сред партиите и тогава да бъде импортиран планът за промени в Конституцията. Славов удостовери, че се работи по концепцията да отпадне института длъжностен кабинет, а президентът да назначава властта в оставка да ръководи до избирането на ново постоянно държавно управление.

Славов също пита какво се случва с Комисията по конституционни въпроси, който се надява в идващите дни и седмици да има първо съвещание на отрасловата парламентарна комисия. Преди това обаче би трябвало да се внесе план за промени в Конституцията.

Славов уточни, че диагнозата в правосъдната система е тежка и има ерозия на професионализма и доверието. Път напред има и пътят е на конституционна промяна, последвана от законодателна промяна за самостоятелност на правосъдната система, сподели правосъдният министър.

Той изясни, че правосъдната промяна си я показва през промени в Конституцията за самостоятелност на правосъдната власт, както и отчетност и отговорност на прокуратурата. Славов посочи, че към този момент е обжалвал пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Вчера се случиха няколко значими неща - прекъсването на процедурата за избор на нов основен прокурор, тъй като сегашният Висш правосъден съвет е доста оттатък мандата си, удовлетворен е правосъдният министър.

" Гешев за всички беше изгубил образа си на магистрат ", уточни Славов, който е удовлетворен, че остарелият Висш съдебен съвет, макар че с изминал мандат, в профил досегашния основен прокурор. Славов е удовлетворен още от вчерашното съвещание на Висш съдебен съвет, че схванал, че в прокуратурата на най-висше равнище е имало престъпления при администрирането на проблема " Осемте джуджета ". Лека по-лека стартират да се разкриват процеси, за които имаше лимитирана информация, уточни той. Славов вижда воля освен в Сарафов да повдигне похлупака от дълго отлагани проблеми, само че и в членовете на Висш съдебен съвет да стартират да работят по-различен метод.

Славов добави, че е извънредно значимо да има механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му. Ще забележим по какъв начин работи механизмът и през днешния ден ще се организира избор на арбитър, който ще бъде назначен за прокурор, който да проверява обвинител номер едно, посочи правосъдният министър. Сблъсъкът на Сарафов с Гешев докара до подаване на част от сигналите, само че дали са основателни или не, ще го реши проверяващият прокурор, сподели той.

Относно визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България, Славов разяснява, че огромното обръщение по време на вчерашната среща на париите със Зеленски е, че България поема ангажимент да поддържа Украйна да възвърне своята сигурност и суверенитет. Той се надява военната помощ за Украйна да не е вест, а да е нещо, което става постоянно и непрекъснато. България не отслабва отбранителните си качества като дава оръжие на Киев, увери Славов и добави, че когато даваме остаряло руско въоръжение на Украйна, армията ни се обновява с нова военна техника.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР