Проектът за изграждане на завод за изгаряне на RDF-гориво не

...
Проектът за изграждане на завод за изгаряне на RDF-гориво не
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Не слушайте Столична община! Заводът за изгаряне на RDF не е получил зелена светлина от Еврокомисията! На трупчета е

Проектът за създаване на цех за изгаряне на RDF-гориво не е получил утвърждение за позволена държавна помощ. Независимо от изказванията на ръководещите Столична община, той е на трупчета. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов, представен от " Епицентър ".

``
реклама

Това, че има отчет за сходство от “Джаспърс ” не значи, че средствата по плана са разполагаем за асимилиране, заради простата причина, че всеки план, обвързван с Оперативна стратегия „ Околна среда и енергетика ” би трябвало да е получил позволение, според насоките на Съвета на Европа от 2014 година, за позволена държавна помощ. Това е наложително за всички страни-членки, които е трябвало да вкарат тези насоки до 30 декември 2016 година Към момента такова нещо не е реалност в българското законодателство. До в този момент не е призната смяна на формите за държавна оперативна помощ, която да даде опция на министъра на енергетиката да нотифицира и да получи утвърждение за позволена държавна помощ в секторите " Околна среда " и " Енергетика ". Според Калоян Паргов изказванието, че е сбърканата пътеката за кандидатстване за финансиране на плана, се основава на обстоятелството, че при кандидатстване за финансиране по структурните фондове, в тази ситуация „ Околна среда “, наложително към него би трябвало да бъдат приложени механизмите за държавна помощ, когато се касае за такава. А случая с инсталацията за изгаряне на RDF попада в обсега на насоките за позволена държавна помощ по “Околна среда и енергетика ”, които са наложителни за всяка една страна-членка.

“Предвидените средства са утвърдени по “Джаспър ” за подкрепяне, само че не могат да бъдат усвоени, до момента в който не се получи утвърждение от Генерална дирекция “Конкурентоспособност ” за допустимост на този тип капиталова държавна помощ. В разследване на което можем да кажем, че този план се връща в изходно състояние ”, безапелационен е Паргов. “Първият стадий от кандидатстването за финансиране, за който са отделени 4 години, не се е движел редом с нужната процедура за позволена държавна помощ. Това време е изгубено и мъчно ще бъде наваксано от този миг нататък. Тоест планът е в положение на неспособност за асимилиране на средствата в обозримо бъдеще, без България да има утвърдена процедурата от Генерална дирекция “Конкурентоспособност ” за позволена държавна помощ в секторите „ Околна среда “ и „ Енергетика “, изясни Калоян Паргов. Той посочи, че настояването за спомагателна информация към Столична община, де факто, е прекъсване на плана. Докато не се отговори на всички европейски условия, не може да бъдат усвоени средствата. „ Ако Столична община не се оправи в нужните периоди, този план не може да се състои “, уверен е водачът на Българска социалистическа партия – София. „ Най-вероятно, този план ще бъде привързан от Генерална дирекция „ Конкурентоспособност “ с настояването на България за нотификация и утвърждение на държавната помощ за оперативно подкрепяне на производството на сила от боклуци и комбинирано произвеждане. Това е записано в промени Закон за енергетиката и срокът, в който министърът на енергетиката би трябвало да го завърши, е до 30 юни 2019 година, което е прекомерно скоро. “, установи Калоян Паргов.

От БСП-София дават линк към насоките за позволена държавна помощ на Европейска комисия от 2014год., за по цялостна осведоменост на заинтригуваните: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?qid=1552654095318&uri=CELEX:52014XC0628(01)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР