Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ

...
Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ
Коментари Харесай

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България и региона

Проектът за създаване на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй “ е измежду главните цели в работата на сегашното държавно управление. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и района, по този начин и за реализиране на задачите за декарбонизация. Това съобщи министър Малинов. Той се срещна с районния шеф на " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " за Европа и Северна Африка господин Хюнг-Хван Парк.

От Хюндай показаха опита и експертизата си в региона на нуклеарната енергетика като една от водещите компании, изграждащи нуклеарни мощности.

По време на диалога министър Малинов акцентира, че инвестиция от сходен мащаб е извънредно значима за българската стопанска система. " Разчитаме на взаимното ни съдействие за сполучливата реализация на плана при съблюдаване на всички условия за сигурност и сигурност, в плануваните периоди и бюджет. За нас е извънредно значимо в дейностите по създаване на новите нуклеарни мощности да бъдат включени български компании със съответната експертиза “, акцентира още Малинов.

Припомняме, че с решение от 23-ти февруари 2024 година южнокорейската компания " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " бе определена за осъществяване на договаряния за евентуален строител за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на 7-и и 8-и блок на площадка №2 на АЕЦ Козлодуй с технология AP1000 на американската Уестингхаус.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР