Проектът за АЕЦ Белене може да бъде жизнеспособен и печеливш.

...
Проектът за АЕЦ Белене може да бъде жизнеспособен и печеливш.
Коментари Харесай

На 1000 страници БАН изчисли как гьолът в Белене да стане печеливш АЕЦ

Проектът за АЕЦ " Белене " може да бъде жизнерадостен и печеливш. Това се разбра на представянето на отчета на Българска академия на науките за построяването на Втора атомна.

Учените от академията трябваше да проучат всички разновидности за бъдещата енергийна мощ и да изработят технико-икономически разбор по поръчка на Българския енергиен холдинг.

Днес в постройката на академията на площад Народно заседание в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова бяха показани главните заключения от създаването, която се оказа, че е в размер от 1000 страници.

Оказва се, че цялостният текст на разбора няма да бъде оповестен, а единствено обобщение от него ще бъде качено на уеб страницата на БЕХ.

Какви са главните заключения на учените от Българска академия на науките:

До 2040 година в района на Балканския полуостров ще има дефицит на енергийни мощности, който може да се окаже и много изострен при въвеждането на по-строги евронорми за декарбонизация на енергийните производства.

Закупените за близо 1,2 милиарда лв. от съветската " Росатом " реактори  за АЕЦ " Белене " на процедура са непродаваеми без забележителна загуба на стойност, защото са направени съответно за централата у нас, а и договорка е невъзможна без единодушието на производителя.

Цената на електрическата енергия ще нараства, само че е мъчно да се изчислят реалистични стойности за толкоз дълъг интервал от време.

АЕЦ " Белене " би бил преференциален в две трети от проиграните разновидности при цена на строителството до 10,5 милиарда евро

Удачният вид е новата АЕЦ да е със взаимно присъединяване на страната и външен вложител като главната част от средствата (поне 70 % от парите) бъдат привлечени като нисколихвени заеми (лихва под 4,5%).

След като изслуша изводите на екипа на Българска академия на науките енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че анализът за АЕЦ " Белене " ще бъде подложен на публичен и парламентарен спор.

" Ще бързаме, само че няма да прибързваме ", сподели тя.

Според Петкова страната ни е в по-изгодна позиция от други планове за нови мощности в района, защото по Белене била свършена работа, която лишава сред 5 и 8 години.

Освен доставеното съоръжение е подготвена и площадката за централата. Има и разрешителни от страна на Европейска комисия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР