Проектът за АЕЦ Белене е жизнеспособен при определени условия, участието

...
Проектът за АЕЦ Белене е жизнеспособен при определени условия, участието
Коментари Харесай

БАН определи проекта "Белене" като жизнеспособен

Проектът за АЕЦ " Белене " е жизнерадостен при избрани условия, присъединяване на страната го усъвършенства доста, а би било добре строител на новата централа да бъде досегашният производител на оборудването.

Това са част от рекомендациите на учени от Българска академия на науките, записани в поръчания от държавното управление отчет за бъдещето на плана. Задачата беше предоставена напролет, откакто България бе наказана да заплати 550 млн. евро и одобри оборудването за централата, поръчано преди години.

При капиталов разход 10.5 милиарда евро, съответствие на привлечения към личния капитал 70:30 и рента до 4.5% планът АЕЦ " Белене " е жизнерадостен, заяви, представен от Българска телеграфна агенция, шефът на Института за стопански проучвания проф. Александър Тасев, началник на екипа. По думите му пазарният риск няма по какъв начин да бъде регистриран тъкмо и той постоянно съществува, само че две трети от разновидностите на Българска академия на науките демонстрират, че има смисъл да се строи нуклеарната централа и планът ще е финансово аргументиран.

Участието на страната усъвършенства доста жизнеспособността на плана, е мнението на проф. Тасев. Според него е добре производителят на оборудването (руската държавна корпорация " Росатом " ) да бъде и строител на централата.

Докладът на Българска академия на науките приближава 1000 страници. В него са проиграни няколко сюжета за развиването на енергетиката в България и района, осведоми Българска телеграфна агенция.

Проф. Тасев очерта няколко сюжета, създадени в Българска академия на науките, само че множеството сочели, че в бъдеще в България и района ще има дефицит на базова мощ, която може да бъде и нуклеарна. По думите му, представени от " Фокус ", правният разбор сочи, че най-лошият вид би бил, в случай че нищо не се прави и се реши, че това, което е купено дотук, просто би трябвало да се зареже.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която участва на представянето, разяснява, че учените дават отговор на най-важния въпрос - че новата мощ ще бъде нужна на България и района. Получен е отговор и на въпроса дали този план може да бъде осъществен. " Разработени са сюжети в доста необятен диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този план може да се осъществя и той е финансово жизненоспособен ", сподели тя, представена от " Фокус ". Сценарият с продажба на оборудването съгласно Българска академия на науките би трябвало да е последната опция, тъй като и опитът до момента показвал, че сходни дейности не се увенчават с триумф.

Предисторията на плана вижте във видеото на " Дневник " от рубриката " С две думи ":

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР