Проектът за 150 бронирани машина на пехотата е на стойност

...
Проектът за 150 бронирани машина на пехотата е на стойност
Коментари Харесай

Каракачанов: ТЕРЕМ да поеме проекта за бойни машини

Проектът за 150 бронирани машина на пехотата е на стойност 1.2 милиарда лева без Данък добавена стойност и над него се работи в България към този момент 5 години. В последната фаза на търга участниците бяха сведени до две предложения - тази на финландската компания Рatria с интегриран купол на израелската Elbit Systems и офертата на General Dynamics Еuropean Land Systems за машина PIRANHA 5 с купол на израелската компания Rafael, съобщи dir.bg.

Oфертите, които фирмите са внесли в Министерството на защитата (МО), обаче надвишават бюджетната рамка от плана за капиталов разход и МО търси нов метод, с цел да продължи плана.

" Двете компании, които останаха на последния стадий дадоха цени, много по-високи от това, което е дал своя вот българският парламент. Оттук нататък политико-военната група, която работи по плана предлага да създадем необорим отчет до Министерския съвет, че тази алтернатива завършва като опция ", разгласи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов за bTV.

Министърът е разпоредил на " ТЕРЕМ " - държавното дружество с принципал Министерството на защитата, да направи аргументирано мнение дали е допустимо планът за бронираната машина да бъде осъществен от българската отбранителна промишленост като български план.

" Разбира се част от самата бронирана машина би трябвало да бъде импортирана. Това може да стане в съдействие с други западни или непознати компании, само че планът да бъде осъществен с напъните на българската промишленост ", означи военният министър, който е дал период от един месец за изследването на опциите и цените в сходна процедура.

" Представихме през януари усъвършенствано решение на Министерството на защитата, което е напълно съобразено с изискванията на капиталовия план ", безапелационен е Юси Ярвинен, президент на Patria Land.

Предложеното решение планува прекачване на към 80% от сглобяването и поддръжката на машините и куполите в български компании. Към момента Patria сполучливо реализира трансфер на технологии и осъществя локални индустриални планове в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка.

" Това е естествен развой за нас правили сме сходни неща в Полша и Хърватия и сме привикнали с това. Работим с няколко държавни компании и сме нараснали локалното произвеждане. И тази седмица правихме срещи с локалните компании и сме гъвкави и подготвени за разнообразни решения ", споделя още Ярвинен.

От другата компания - General Dynamics European Land Systems чакат да стартират договарянията, разгласи доктор Томас Кауфман, вицепрезидент General Dynamics European Land Systems.

" Ние сме готови да приспособяваме нашето гъвкаво решение към всевъзможни условия на клиента по време на договарянията. Нещо повече нашата машина е към този момент разполагаем в България и може да стартира полевите изпитвания неотложно ", посочи доктор Кауфман.

GDELS към този момент има подписани съглашения за индустриално съдействие с български компании, като вижда огромен капацитет в локалната металообработваща и машиностроителна промишленост и даже към този момент е избрала компании за произвеждане на части.

Така че българската промишленост към този момент е всеобхватно ангажирана по предлагането на GDELS ", уточни доктор Кауфман.

Министърът на защитата, счита, че и двете предложения надвишават ценовата рамка, утвърдена от българския парламент, и желае да се обърне за решение към българската промишленост.

" Когато правихме изследвания за сухопътните войски, офертите от компаниите, които бяха запитани, доведоха до тази цена от 1.2 милиарда лева без Данък добавена стойност и в един миг цената скача с 30-50%. Извинявайте, ние не намираме нужното пояснение! Даваме изследователски мандат на " ТЕРЕМ " да преценим дали това може да се случи.

В последните години българската отбранителна промишленост реализира съществени триумфи с изработването на бронираната машина за специфичните сили - тя е 4х4, само че демонстрира че българската промишленост се развива в последните години. Защо да не се опитаме да се опрем на опита на тази промишленост с цел да осъществяваме плана с български сили ", аргументира се Каракачанов.

Той счита, че не е належащо Народното събрание да приема нов план за капиталов разход, в случай че препоръчаното решение е в границите на утвърдената към този момент сума.

" Имах два разновидността да постъпя - както постъпих, или да вляза в Народното събрание и да внеса предложение да ми внесат 4-500 млн. лева Това не е верният метод. Правилният метод е да се търси вид, без да се натоварва в допълнение бюджетът в тази пандемия и икономическа рецесия ", изясни министърът.

Решението, което той предлага, би трябвало да бъде утвърдено от Министерски съвет и разисквано от комисията по защитата в Народното събрание. В условия на изтичащ мандат на Народното събрание и кабинета и започваща предизборна акция решението може да остане и за идващото държавно управление, отбелязва bTV.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР