Проектът Russian Asset Tracker е резултат от работа на медии

...
Проектът Russian Asset Tracker е резултат от работа на медии
Коментари Харесай

По следите на лукса, парите и имотите на богатите руски олигарси, близки до Путин

Проектът Russian Asset Tracker е резултат от работа на медии по целия свят и Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP). Неговата цел е да наблюдава голямото благосъстояние, държано отвън Русия от олигарси и основни фигури, близки до съветския президент Владимир Путин. А за 22-те години от ръководството на съветския общественик доста олигарси, политици с положителни връзки, хора от системата за сигурност и кой ли още не се е облагодетелствал от корумпирания му властнически режим.

По време на ръководството си Путин сътвори ново потомство богати послушни мъже. Те са негови съдружници, другари, финансисти и помощници. Въпреки че средностатистическите руснаци усещат застоя на приходите си през последните години, най-богатите в страната летят по света с бизнес джетове, лежат в средиземноморски имения и пътуват по моретата с някои от най-големите яхти в света. Децата им обикалят в извънредни нощни клубове и получават влиятелно обучение в най-хубавите международни университети.

След бруталното нахлуване на Русия против Украйна, държавните управления по света постановиха наказания на доста от помощниците на Путин. Но те са се научили да пазят благосъстоянието си в загадка благодарение на войска от юристи, които крият всичко в секрети банкови сметки и корпоративни структури, стигащи надалеч до офшорните зони.

Имената включват четирима от най-богатите олигарси, плюс ръководители на следени от страната компании, видни телевизионни оператори, шефове на шпионски организации, министри, политически съветници и районни шефове. The Russian asset tracker е наблюдавал парцели или имоти земя в Обединеното кралство – на обща стойност повече от половин милиард $ – които са свързани посредством компании, тръстове или родственици с четири водещи фигури в листата на Навални: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска и Игор Шувалов.

Има доказателства множеството от които датират от 2020 година досега, че имената на едвам шест лица са свързани с повече от 145 актива, състоящи се от 35 имения, 43 жилището и 27 други недвижими парцели. Седем яхти, плюс 11 частни самолета и хеликоптера, на обща стойност 2 милиарда $. Някои от активите в тракера са в общественото пространство – в това число имението на Дерипаска Белгрейв Скуеър в центъра на Лондон, което беше завладяно от деятели предходната седмица. СЪщото важи и за суперяхтите Dilbar, Lena и Amore Vero, свързани с олигарсите Усманов, Генадий Тимченко и Игор Сечин.

Други притежания са останали значително незабелязани или от време на време са съществували в съвсем цялостна загадка. Извън Обединеното кралство The Russian Asset Tracker разкри:

- Двадесет и шест актива явно са свързани с Дерипаска, за който се твърди, че е обичаният фабрикант на Путин. Те включват милиарди долари в акции, хотел в Австрийските Алпи, суперяхта, 60-метров транспортен съд за поддръжка с хеликоптерни площадки и първокласни парцели в Лондон, Париж, Вашингтон и Ню Йорк, както и четири вили в Сардиния.

- Два частни самолета на стойност 65 милиона $ - Gulfstream G650 и Bombardier Global Express – свързани с Шувалов, някогашен първи вицепремиер на Русия, а в този момент ръководител на държавната корпорация за развиване. Шувалов е обвързван и с три първокласни парцела на обща стойност към 35 милиона $, ситуирани в Залцкамергут, Австрия, Тоскана в Италия и Дубай, Обединените арабски емирства.

- Холдинги за недвижими парцели, свързани със фамилиите на Николай Токарев, ръководител на следената от страната тръбопроводна компания Транснефт, както и прессекретаря на президента Дмитрий Песков. Изглежда, че фирмите на Токарев имат първокласни парцели на хърватския остров Лошин, известна гореща точка за богатите руснаци, до момента в който компанията Песков е обвързвана със безценен апартамент в Париж.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР