Проектът на Закон за социалните услуги предвижда създаването на Агенция

...
Проектът на Закон за социалните услуги предвижда създаването на Агенция
Коментари Харесай

Предвижда се нова агенция да следи за качеството на социалните услуги

Проектът на Закон за обществените услуги планува основаването на Агенция за качеството на обществените услуги. Това разгласи общественият министър Бисер Петков при представянето на напредъка по правенето на Закон за обществените услуги.

Проектът се чака да бъде оповестен за публично разискване на 15 октомври, а през ноември към този момент да е в Народното събрание.

Новата конструкция ще е изпълнителна организация към министъра. Тя ще дава отговор на лицензирането на снабдители за обществени услуги, надзор върху качеството на услугите, ще оказва методическа помощ при създаването на стандартите, ще има опция да постанова имуществени наказания. Агенцията ще ревизира спазването на правата на потребителите, които употребяват обществените услуги, ще се грижи за успеваемостта на услугата и резултатите от нея.

По думите на министър Бисер Петков основаването на новата организация е в отговор на към този момент немалкото случаи на съществени проблеми в разнообразни обществени услуги. Идеята е качеството им съществено да се усъвършенства.

Законопроектът планува и страната да подсигурява най-малък пакет от обществени услуги, заложени в национална карта на обществените услуги, които се финансират от държавния бюджет. Услугите в националната карта ще бъдат планувани според от потребностите на популацията в разнообразни общини. Така се поема ангажимент от страна на страната за основаване на цялостна мрежа от обществени услуги в дълготраен проект, означи министър Бисер Петков. В момента се регистрира дефицит и доста чакащи.

Проектът планува да има общодостъпни безвъзмездни услуги, които са ориентирани за всички, а освен към хора от уязвимите групи.В момента от безвъзмездни услуги могат да се употребяват единствено деца и пълнолетни без приходи. Безплатните услуги са свързани най-вече с информиране, консултиране и поддръжка на родители по въпросите на ранното детско развиване и развъждане на деца, ранна намеса за увреждане, помощ в спешна обстановка. Предвидено е тези услуги да се дават в период от два месеца. Те ще бъдат употребени без особено ориентиране.

Създават се и две нови услуги за заместваща грижа. Те са ориентирани към поддръжка на хора, полагащи неофициална грижа за свои подвластни близки, както и за деца, настанени отвън фамилията по закона за протекция на детето. Полагащите грижа ще имат право на безвъзмездни почивки в границите на всяка календарна година. Предвидено е тази услуга да може да се употребява годишно до 30 дни. Ще има и услуга в поддръжка на родители, полагащи неофициална грижа за подвластни членове на фамилията.

Законопроектът планува да се облекчи достъпът до обществени услуги посредством унищожаване на издаването на заповеди за обществено настаняване.

Всеки човек ще има право на информация и консултация. Важно е, че се дава право на избор на хората сами да дефинират съответният снабдител на услуга, до момента в който до момента дирекциите към АСП избираха доставчиците, посочи министър Бисер Петков.

Въвеждат се благоприятни условия за обществено -частно партньорство - общината може да разпореди на частен снабдител даването на услуга, която не може сама да сътвори.

Ще има благоприятни условия за подписване на съглашения сред общини за даване на услуги от няколко общини от цялата област. Сега даването на услугите е лимитирано в границите на общината.

Общините ще имат основна роля при планирането на обществени услуги, като анализът на потребностите ще е в основата на националната карта на услугите. Общински препоръки ще одобряват годишни проекти за обществените услуги. Те ще правят надзор и мониторинг, ще има и повече пълномощия на кметовете по контрола.

Въвеждат се правила за по-правилното използване на финансовите стандарти, като за високоспециализираните услуги към главния стандарт се планува да се разработят и допълващи стандарти, тъй като за услугите в т.нар 24 часова грижа потребностите са по-високи във връзка с разноските, сподели министър Бисер Петков.

По отношение на експертите в сферата, се вкарват условия за професионална подготвеност на хората, регламентира се право на въвеждащо и надграждащо образование.

Поема се ангажимент за финансиране единствено на услуги, включени в националната карта.

Към този миг в България има 1322 обществени услуги с общ потенциал над 35 000 места. 630 са с услугите за деца, 692 са социлните услуги за пълнолетни. В тазгодишния бюджет сумата към общинските бюджети за тях е 231 милиона лв.. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР