Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. бе

...
Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. бе
Коментари Харесай

Тристранката подкрепи неединодушно Бюджет 2023

Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 година бе подсилен от всички организации, като се изключи КТ „ Подкрепа “. Това стана ясно след края на изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). На 5-часовата среща сред представителите на страната, бизнеса и синдикатите през днешния ден бяха разисквани и трите бюджета от закона – както така наречен „ огромен “ бюджет, по този начин и тези на Здравната каса и на Държавното общо обезпечаване (на НОИ).

Никой не събра единогласие. Бюджетът на НЗОК бе подсилен от шест организации, като единствено от Българска-търговско промишлена палата се въздържаха от поддръжка. Бюджетът на ДОО беше подсилен от пет организации – Асоциацията на индустриалния капитал и КТ „ Подкрепа “ не го поддържаха. Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че негативният избор е поради неналичието на промени.

Велев изясни, че поддръжката за „ огромния “ бюджет е, тъй като приоритет номер едно са участието в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо съдействие и развиване. А по думите му недостиг от 3%, без да се трансформира данъчната система, е доста значим механизъм за влизането в тях.

Проектобюджетът за тази година, който се чака да влезе в действие от 1 август, бе показан предходната седмица. В него е заложен недостиг на начислена основа от 3%. Очакваният стопански напредък е 1,8%.

По думите на Асен Василев той е осъществим, само че няма да е елементарно. „ Ще би трябвало да се положат старания за повишение на събираемостта в приходната част, предвид на което има и няколко преходни и заключителни разпореждания в самия законопроект “, уточни финансовият министър.

Според АИКБ обаче завишаването на прогнозата за приходите през 2023 година не е реалистично и слага под риск осъществяването на бюджета. Бизнесът счита прогнозите за икономическия растеж от 1.8% за по-оптимистични по отношение на действителността.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР