Проектът на за догодина е изцяло политизиран. Това заяви в

...
Проектът на за догодина е изцяло политизиран. Това заяви в
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Проектобюджетът за догодина е изцяло политизиран

Проектът на за следващата година е напълно политизиран. Това съобщи в изявление за БГНЕС Любомир Дацов, финансов специалист и някогашен заместник-министър на финансите в два кабинета.
" Този бюджет провокира по-скоро в мен неразбиране. Недоумение най-малко за няколко неща. Първо – тъй като вътре, под лозунга за битка с рецесията, е наблъскано всичко, само че доста малко от това, което в действителност би трябвало. В бюджета се предлага някой да харчи едни големи пари от нашите налози, както и да се създадат задължения, които да плащаме в бъдеще, за неща, които или са противоречиви, или опонират на хубавичко логичност “, счита Дацов.
 Финансист: България продължава да е на дъното Финансист: България продължава да е на дъното
Няма никакво значение какъв брой милиони имаш и каква кола караш, откакто слизаш от колата и със скъпата си обувка стъпваш в локвата и ти...
Според него политическият аспект в бюджета е ясно понятен от позиция на идните следващата година избори. " Плюс някои стъпки, съгласно мен, свързани със зависимости, които не са обществени “, загатна още той, само че без да разясни детайлности. " Ако аз отговарях за този бюджет, той нямаше да е подобен. Това, което най-вече нервира в него е изливането на средства, замаскирано като битка с COVID-кризата “, сподели още Любомир Дацов.
За огромният заложен недостиг специалистът разяснява: " Никой не може да изясни за какво се прави този недостиг. А в действителност се прави по този начин, че едни средства се изливат в посока на едни компании, а обясненията са напряко детски. За толкоз доста милиони, планувани да бъдат обещано в допълнение не може да има такова пояснение. Или пък обяснението е, че е цялостен безпорядък в ръководството на бюджета и по-специално по министерствата. Например – подписани са бъдещи контракти за бъдещи интервали, по които е планувано да се платят огромни задатъци, но те не са обезпечени с бюджета и в този момент би трябвало да бъдат платени. Това е детско пояснение, само че зад него стои нещо различен. По закон ти не можеш да сключиш такива контракти, в случай че не са обезпечени “.
Според него даже може да се приказва за нарушавания на Закона за обществените финанси, където е планувано, че равнището на разноските в бюджета не може да надвишават 40% от Брутният вътрешен продукт. Мерките против COVID-19, залегнали като политики в бюджета пък Дацов дефинира като „ миш-маш “. Според него от " огромното харчене и пилеене на пари “ ще има само неразбираем резултат.
" Ако фактически зад това стои концепцията да се води антициклична политика, по-добре е да се даде право на хората на преценяват какво да вършат със личните си пари, т.е. да бъдат понижени налозите. Антицикличната политика е обвързвана и с това по какъв начин структурираш разноските, по какъв метод “, изясни Любомир Дацов.
 Колко служители ще получават с 30% по-високи заплати? Колко служители ще получават с 30% по-високи заплати?
Увеличението на заплатите на служителите с 30% ще обхване към 35% от тях, съобщи финансистът Любомир Дацов, някогашен зам.-министър на фина...
" Разходите, които генерират стопански напредък и са най-ефективните в този миг, това са финансовите разноски. Учудващо е, че те остават на равнището от предходните години, като условен дял. Не се трансформират “, добави още той.
Експертът позволява, че огромното харчене, както го дефинира той, може да се смята за пазаруване на политическа поддръжка. " Не може да се избяга от правенето на обществена политика. Макар и с малцина принадлежности, системите ни до момента действаха вярно от позиция на правилата. Имахме ориентиране на парите, подоходен аршин, който разрешава да не се разпиляват средствата и да доближават до хората. Като жител аз избирам този метод – понижаване на налозите вместо помощи за всички. Системата „ на всекиго по малко “ е неефективна “, счита той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР