Проектът на Столична община за подробен устройствен план на парк

...
Проектът на Столична община за подробен устройствен план на парк
Коментари Харесай

Да бъде преработен проекта за ПУП на Борисовата градина искат от Зеленото движение

Проектът на Столична община за обстоен организационен проект на парк " Борисовата градина " да бъде изцяло модифициран, до момента в който не отговори на изискванията, заложени при възлагането му през 2015 година Те са връщане на частните парцели за публично прилагане, никакво ново строителство, коли и паркинги единствено отвън парка , ясна тактика с времеви рамки и знаци за запазване на биоразнообразието на парка. Това е позицията на Политическа партия " Зелено придвижване ".

Те упорстват градското ръководство да бъде в посока на " град за хората " с акцент върху публичен превоз и пешеходна и велосипедна инфраструктура и цялостна реализация на заложените в устройствените проекти зелени площи.
 Засаждат 120 сребролистни липи в Борисова градина
Засаждат 120 сребролистни липи в Борисова градина

Тази пролет се чака да бъдат засадени общо 1700 дървета

Искането им е подкрепено от над 1000 цивилен мнения, районните кметове на " Демократична България " също са изказали сходни позиции в границите на публичната консултация с подробни възражения против плана.

Предстоящото онлайн разискване на 17 февруари не може да бъде " финално " в никакъв смисъл за план с толкоз доста възражения , безапелационни са от партията на екоминистър Борислав Сандов и упорстват планът да бъде действително модифициран.
 Кралев дава обещание единствено реставрация на спортни уреди в Борисова градина
Кралев дава обещание единствено реставрация на спортни уреди в Борисова градина

Думата е реставрация с цел да няма спекулации, че ще има строителство

Настояваме също за отговорност на общинската администрация на столицата за следващия фалшив план за Подробен устройствен план на парк Борисова година. Бездействието от над 6 години след възлагане на контракта за устройство на парка затруднява обезпечаването на достъпа до цялостната повърхност и пълноценното прилагане на това обичано публично място и заплашва трайното му заемане от частни затворени обекти.

Искането им цели възстановяване на нечистия въздух, обезпечаване на налични обществени пространства за обществен живот, спорт и отмора и условия за човешкото здраве - както във физически, по този начин и в душевен аспект .
 За арх. Здравко Здравков върнатите текстове от Закон за устройство на територията били в интерес на хората
За арх. Здравко Здравков върнатите текстове от Закон за устройство на територията били в интерес на хората

В естествените страни първо се прави инфраструктурата, сподели основният проектант на София

" Подкрепяме съдружните си сътрудници от Демократична България, показани в Столичния общински съвет, в настояването им за оставка на основния проектант на София ", се споделя в мнението.

Нашите причини са потвърденото безучастие по повод обезпечаването на наложителния стандарт за 20 кв. м като минимална озеленена повърхност на глава от популацията в огромен град - все още столичани имат сред 9 и 13 кв. м на гражданин съгласно разнообразни данни.

Мотивът им за желаната оставка на арх. Здравков е поради неосъществените паркове и зелени площи, които съществуват единствено на хартия в устройствените проекти , поради трайната наклонност на презастрояване на града.

Липсва модифициран Общ устройствен план на столицата с по-малки параметри на застрояване, макар дългогодишната работата и насъбрани данни в тази посока от самодейността " Визия за София " и анализите на общинското дружество " Софияплан ", за които администрацията продължава да си затваря очите, се споделя в мнението.

Главният проектант Здравко Здравков с практиката си се отхвърли от обещанието си за работа по модел на " Град за хората " и продължи практиката на презастрояване на града и устройство, приоритизиращо автомобилните артерии с последователно изтриване за съществуващи благоприятни условия за улеснение на пешеходния и велосипедния достъп.

Заложените в Общия организационен проект на София зелени площи в частни парцели и до момента не са изкупени от общината и опасността за застрояването им пораства с приключването на законовия период за придобиването им. Големите паркове на столицата последователно се изземват от частни затворени за достъп обекти и от ден на ден " преместваеми " обекти, които в никакъв случай не биват премествани.

Културното завещание от здания е подценявано толкоз систематично, че би могло да бъде и съзнателно в интерес на новото строителство , което замества архитектурни монументи и напълно трансформира образа на града, се споделя в мнението.
 От над 1400 недвижими културни обекта в София 800 са единствено декларирани
От над 1400 недвижими културни обекта в София 800 са единствено декларирани

Системата за регистрация е архаична
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР