Проектът на Програма на българското председателство на Съвета на Европейския

...
Проектът на Програма на българското председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

НИС прие проекта на програмата на председателството

Проектът на Програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз бе признат по време на постоянното съвещание на Националния стопански съвет (НИС) в Министерството на стопанската система.

Дневният ред на съвещанието бе воден от министъра на стопанската система Емил Караниколов. Участие в него взеха още заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов, представители на Министерството на енергетиката и на работодателските организации.

В рамките на срещата стана ясно, че по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз България ще се стреми към постигането на насочени към бъдещето действителни резултати, следвайки правилата на бистрота и отчетност, реализирайки „ отвореност към жителите “. Водещ принцип ще бъде запазването на единството и солидарността сред страните членки.

По време на нашето Председателство България ще насочи три съществени послания: консенсус - обвързван със сигурността и миграцията, бъдещето на Западните Балкани в Европейски Съюз, резистентен интегриран метод за Дунавския и Черноморския район, както и дейно, бързо и заслужено правосъдие; конкурентоспособност с фокус върху Единния пазар, поощряване на предприемачеството и обществените нововъведения, подсилване на стопански и паричен съюз, устойчива и насочена към бъдещето към среда, постоянен енергиен съюз; кохезия – Многогодишна финансова рамка след 2020 година, кохезионна политика след 2020 година, опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика (ОПС) и включване на културата като стратегически запас за по-доброто бъдеще на Европейски Съюз.

Препоръките към Програмата са сведоха до по-изразено ударение върху новата индустриална тактика на Европейски Съюз.

В дневния ред на НИС бе прегледано и предлагането за облекчение на процедурата по отчитане потреблението на природен газ за икономически потребности. Заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов съобщи, че Министерството на финансите поддържа желаните промени и на база изработен разбор ще внесе ограничения за промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) за 2018 година, по отношение на които да отпадне задължението лицата, които продават естествен газа за битови и промишлени потребности да предават данни от съответните измервателни и контролни устройства.

В края на съвещанието членовете гласоподаваха основаване на работна група за създаване на Стратегия за присъединяване на България в Четвъртата индустриална гражданска война, като членовете на НИС да предложат в секретариата му участници за включване в групата. Бе решено още на последващо съвещание да се обсъдят нови ограничения по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР