Проектът на Националната галерия Българските художници днес представя Димо Колибаров

...
Проектът на Националната галерия Българските художници днес представя Димо Колибаров
Коментари Харесай

Проектът Българските художници днес представя Димо Колибаров

Проектът на Националната изложба " Българските художници през днешния ден " показва Димо Колибаров - той е измежду създателите, които образуват образа на актуалната българска графика повече от 30 години. Негова галерия беше открита късно нощес в залите на Княжеския замък, която демонстрира най-значимите творби от креативното му развиване.

Димо Колибаров е част от едно мощно потомство графици, което работи за смяната на пластичния език в своето изкуство. За тази галерия е подредил повече от 100 творби в техниката на дълбокопечатните гравюри.
доцент Димо Колибаров - художник, началник катедра " Графика ", НХА: Аз бях респектиран от пространствата, които ми се предоставиха и по-късно тия пространства са изпълнени с доста история, с доста пластове просвета. Предпочетох да предложа на публиката единствено дълбокопечатни гравюри, тъй като това за мен е най-автономната техника за един график, т.е. всичко от идейния план до крайната реализация е минало през моите ръце и моето сърце.
Няколко цикъла оформят пространството. Тук са портрети на огромните учители - графици - Румен Скорчев, Борислав Стоев, Симеон Венов, Стефан Марков и Михаил Петков, които Димо назовава аристократи на духа.

доцент Димо Колибаров - художник, началник катедра " Графика ", НХА: Наистина са митове и споделям още един път аристократи, тъй като те споделяха всичко, помагаха на младите и да не забравяме, че това са едни от хората, които са формирали образа на актуалната българска графика на интернационална сцена.
Димо Колибаров е от Бургас, сърцето му е обвързвано с морето, работи по нов цикъл отдаден на Христо Фотев, само че най-силно тази връзка проличава в работите, въодушевени от света на неговия наследник Константин.

доцент Димо Колибаров - художник, началник катедра " Графика ", НХА: Пътуването на един художник е непрестанно пътешестване към себе си 38.44 Когато намериш себе си, ти имаш правото и увереността да споделяш своята откровеност със публиката.
Изложбата ще бъде отворена един месец.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР