"Проектът на Конституцията е на Марешки, без неговите подписи нямаше

...
"Проектът на Конституцията е на Марешки, без неговите подписи нямаше
Коментари Харесай

Проф. Киров попари бляновета на Радев за президентска република

"Проектът на Конституцията е на Марешки, без неговите подписи нямаше да бъде импортирана. Още на пръв взор идва усещането, че не са работили доста задълбочено, въпреки че в ГЕРБ има положителни адвокати. Проектите за Конституция са план на доста хора, плод на доста изследвания ". Това сподели в предаването "Офанзива " по Канал 3 проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

"Още в първия абзац преброих най-малко пет несъответствия. Не виждам да вземем за пример от години да е водеща тематиката за нова Конституция. Тя трябвало да отбрани главните правила и начала на нашето съвремие – една Конституция няма такава функционалност ", показа той.

"Действащата Конституция изцяло подхожда на европейските правила, а не разбирам и по какъв начин ще се върне доверието на жителите с нея. Основният претекст за унищожаване на Великото национално заседание е, че в Европа нямало подобен орган. Всъщност това е една традиция. То има задачата да резервира някои съществени правила и полезности в неизменен тип. Другите конституции имат неизменяеми текстове ", разяснява професорът.

"Най-вероятно Радев има план за промени на настоящата Конституция, не за нова. В Европейския съюз няма президентска република, Франция е полупрезидентска. В последните 10 години живеем в канцлерска република, в случай че приемем президентска република, ще се чудим по какъв начин да избягаме от нея. Авторитарните упоритости не са от през днешния ден в българската политика ", сподели още гостът.

"Отчаян съм когато стане дума за промени в правосъдната власт. Авторите на измененията в нея бягат от отговорност. Скептичен съм, че промени ще решат проблемите. Прекият избор на прокурори и съдии би довел до политизация на Съдебната власт ", счита проф. Киров.

"Идеите на новия план за Конституция извеждат прокуратурата от Съдебната власт. Според мен ръководещите към този момент се готвят за парламентарни избори, не за Велико народно събрание ", приключи проф. Пламен Киров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР