Проектът на датската верига JYSK за логистичен център с площ

...
Проектът на датската верига JYSK за логистичен център с площ
Коментари Харесай

Forton: Очакват се сделки при индустриалните площи

Проектът на датската верига JYSK за логистичен център с повърхност 80 хиляди кв. м край Божурище е измежду най-големите за годината в сегмента

[JYSK] Още по тематиката
Пловдив със цех на борда

Френската група Latecoere ще влага 15 млн. евро в нов цех за съставни елементи за самолетостроителната промишленост
6 окт 2017
Инвестициите в парцели в България са нарастнали с 213% през полугодието

Страната е с един от най-големите растежи в Централна и Източна Европа, демонстрира отчет на Colliers International
16 авг 2017
Сделките за бизнес парцели са скочили три пъти тази година

Близо 80% от растежа се дължат на продажбите на търговски центрове
23 юли 2017
Индустриалните зони притеглят от ден на ден вложители

Добра инфраструктура, непосредственост до огромен град, подпомагане от общината и деен частен сътрудник вършат парковете сполучливи
7 юни 2017
100 млн. евро e инвестицията в логистичния център на Jysk в Божурище

Очаква се той да проработи до две години
30 май 2017
Германската Leoni Grup изследва Плевен за първата си инвестиция в България

Градът се пробва да възвърне позицията си на индустриален център
27 окт 2016 Сделките с индустриални парцели остават лимитирани поради неналичието на подобаващ капиталов артикул, който да дава отговор на търсенето на евентуалните купувачи. Растящият интерес към сегмента обаче в средносрочен проект ще докара до придобивания на първокласни логистични и индустриални активи. Това се показва в разбор на консултантската компания за бизнес парцели Forton, която е стратегически сътрудник на Cushman&Wakefield за България и Македония, за развиването на пазара на индустриални площи в страната през третото тримесечие.

Според наблюденията на анализаторите, през последните месеци ползата за покупка на индустриални парцели в България се усилва. Потенциалните купувачи търсят както дълготрайни капиталови активи, от които да получават рентабилност в бъдеще – логистични и индустриални здания, построени по модерни стандарти и отдадени чартърен с дълготрайни контракти, по този начин и благоприятни условия за придобивания на площи, които вероятно да продадат и по-късно да останат в тях чартърен – така наречен sales and leaseback, означават от Forton.

Устойчив напредък

" Нарастващият инвеститорски интерес е логически поради постоянните наеми и на процедура цялостната претовареност на този вид площи в София ", разяснява мениджърът " Индустриални парцели и развиване на имоти " в Cushman & Wakefield Forton Владимир Гюрджиев. По данни на компанията делът на свободните площи в първокласния сегмент в столицата е към този момент под 1%, като продължава да понижава и към третото тримесечие на 2017 година Същевременно търсенето на имоти и площи чартърен остава високо, а наемните равнища са постоянни – към 4.5 евро/кв. м за парцели повърхност до 10 000 кв. м.

В резултат на слабото предложение и растящото търсене анализаторите от Forton регистрират повишаване на строителството на нови индустриални площи. През третото тримесечие размерът на складовите и индустриалните площи в градеж край София се е нараснал с към 8 хиляди кв. м и към този момент надвишава 190 хиляди кв. м. към края на септември. Сред най-големите планове за годината е построяването на логистичния център с повърхност 80 хиляди кв. м на датската верига за обзавеждане на дома Jysk в държавния промишлен парк в Божурище, в който компанията ще вложи над 100 млн. евро.

Поглед на север

Набюденията на Cushman & Wakefield Forton демонстрират още, че от ден на ден вложители демонстрират интерес към реализирането на плановете си в Северна България. Сред основните фактори за избора на местоположения в северната част на страната е работната ръка, показват анализаторите от компанията.

" През последните 15 години по редица аргументи вложенията бяха съсредоточени в централните и южните елементи на страната. Тези региони обаче към този момент са наситени с производства и фокусът на вложители и бизнесмени към този момент се измества на север ", изяснява Гюрджиев.

Така градове като Плевен все по-често попадат във фокуса на вложителите. Интерес има както от страна на към този момент работещи в региона бизнеси като да вземем за пример немската компания Nexans, която има цех за автомобилни кабелни съоръжения в града и възнамерява уголемение на локалната си база, по този начин и от новопристигащи в страната сдружения като немския производител на кабелни системи за леко- и тежкотоварни коли Leoni Grup, който обмисля опциите за инвестиция от порядъка на 30 и 48 млн. евро в града.

Сред по-големите вложения за тримесечието е и тази на френската група Latecoere, която стартира построяването на цех за съставни елементи за самолетната промишленост край Пловдив, в който ще вложи 15 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР