Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4

...
Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4
Коментари Харесай

Купуваме 150 нови бронирани машини и поне 8 изтребителя, сумата е колосална

Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4 милиарда лева, а за изтребител – 1,8 милиарда лева Това сподели в Министерски съвет министърът на защитата Красимир Каракачанов, представен от „ Фокус “.

„ Днес Министерски съвет гласоподава два плана за защитата – единият е за придобиване на нова бронирана машина, а другият е за изтребителя. Те са част от нашата управническа стратегия и са създадени от Министерството на защитата.

Първият план за капиталов разход е за придобиване на съществена бойна техника за създаване бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за план на стойност 1 464 000 000 лева с Данък добавена стойност за разкриване на 150 единици бойна техника, като период на заплащането е 12 години.

Първите години сумите са по 100 млн. лева на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лева Става въпрос за план, в който се планува произвеждане в България с оптимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат осъществени, в целия витален цикъл на своето битие да бъдат осъвременени в български предприятия “, разяснява министър Каракачанов.

Във връзка с обновения план за придобиване на нов вид военен аероплан той уточни, че става въпрос за най-малко 8 самолета, като сумата е 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност, а срокът за заплащането е разсрочен във времето в 10 години.

„ Искам да благодаря на Министерството на финансите за поддръжката, защото дълго обсъждахме дали да е с Данък добавена стойност или без Данък добавена стойност. Към момента шест компании са показали интерес към този план и ще дадем алтернатива и за нови изтребители, и за втора употреба такива “, разяснява още той. Каракачанов изясни, че плановете през днешния ден са гласувани, на следващия ден ще бъдат импортирани в Народното събрание.

„ И се надявам, в случай че нещо не се забави в Народното събрание, най-малко по един от тях да бъде подписан контракт до края на годината. Ще търсим оптимално преференциалния за националния интерес вид. Няма да има политически или геополитически желания – който направи най-хубавата оферта, той ще бъде предпочетен “, сподели още министърът на защитата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР