Проектът KDE представи новия смартфон Necuno Mobile, създаден съвместно с

...
Проектът KDE представи новия смартфон Necuno Mobile, създаден съвместно с
Коментари Харесай

Анонс на Necuno Mobile: отворен смартфон с графичната среда Plasma Mobile

Проектът KDE показа новия смарт телефон Necuno Mobile , основан взаимно с компанията Necuno Solutions. Телефонът употребява графичната среда Plasma Mobile и се нарежда като смарт телефон с напълно отворен фърмуер, фокусиран на първо място към обезпечаване на сигурността и осведомителната сигурност на потребителите.

Производителят особено акцентира, че в новия смарт телефон липсват каквито и да било съставни елементи от затворени фърмуери, които биха могли да имат достъп до главната памет на устройството. Wi-Fi чипът и Baseband модемът са изолирани и нямат достъп до процесора и централната памет. За да се получат FCC/CE документите, безжичният модул би трябвало да се комплектува с неголеми лимитирани фърмуери, които не разрешават да се излезе от избраните в спецификациите честотни диапазони и типови мощности. За блокиране достъпа на тези фърмуери към главната памет на смарт телефона, безжичният модул се включва посредством SDIO шината.

Хардуерът включва системата-върху-чипа NXP i.MX6 с четири ARM Cortex-A9 процесорни ядра и графичен ускорител Vivante GPU. Цялостната документи е налична за евакуиране и инспекция. Платформата работи под ръководството на напълно отворен и свободен програмен продукт. Дори драйверът на интегрирания графичен ускорител Vivante е свободният Etnaviv.

Устройството се създава взаимно с общността на разработчиците на свободен програмен продукт и се нарежда като платформа за отворените мобилни операционни системи.

Основни механически характерности на Necuno MobileЧипсет: NXP i.MX6Процесор: четири ARM Cortex-A9 ядраГрафичен ускорител: Vivante (Etnaviv)Дисплей: 5,5 инчаКорпус: лека алуминиева сплавЗвук: общоприетоо 3,5-милиметрово аудио гнездоMicro-USBWi-Fi чип, обвързван посредством SDIO шинатаПълноценен 100 Mb/s Ethernet порт (!)LTE
Да си напомним, че Plasma Mobile средата се базира на мобилната версия на десктоп средата Plasma 5 и употребява библиотеките KDE Frameworks 5, телефонния стек Voicecall/Ofono и информационния фреймуърк Telepathy. За извеждането на графиката се употребява композитния сървър kwin_wayland. В Plasma Mobile няма софтуерни съставни елементи от ниско равнище и може да работи с с разнообразни операционни системи, в това число Ubuntu/Neon, Arch Linux, postmarketOS и Mer. Платформата разрешава стартирането на мобилни приложения, основани с потреблението на Qt 5 и фреймуърка за бързо създаване на приложения Kirigami. Поддържат се Plasma уиджетите и приложенията за десктоп средата KDE Plasma. Предвидена е опция за потреблението на стратегии, основани за платформите Ubuntu Touch, Sailfish и Nemo.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР