Проектът IGB свързва България с Трансадриатическия газопровод, информират от пресцентъра

...
Проектът IGB свързва България с Трансадриатическия газопровод, информират от пресцентъра
Коментари Харесай

Свързаха интерконектора с Гърция с Трансадриатическия газопровод

Проектът IGB свързва България с Трансадриатическия газопровод , осведомят от пресцентъра на Ай Си Джи Би (ICGB). По този метод се разрешава преноса на газ от Азербайджан през Гърция до Италия и района на Югоизточна Европа.

Интерконекторът Гърция-България бе обвързван сполучливо с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото свързване беше осъществено с две златни заварки, свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП.

Подготовката за реализирането на връзката лиши няколко месеца . Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни плана е основен стадий към завършването и старта на комерсиалната употреба на IGB, планувани за тази година.

Предстои да бъде осъществено безразрушително тестване на връзката. Ако всичко протече безаварийно секторът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се смятат за приключени. Следващата стъпка ще бъде развой по инсталиране и консолидиране на системите за премерване и ръководство с ТАП, което ще разреши транспарантен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода IGB.
 Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция
Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция

Премиерът ще инспектира построяването на сектора в региона на Стара Загора

Когато стартира комерсиалната приложимост на интерконектора, връзката сред ТАП и IGB ще поеме в началото количество от 1 милиарда куб. м./год. според контракта на " Булгаргаз ". Има вид количествата да бъдат увеличени в бъдеще.

Интерконекторът има капацитет да усили оптималния си потенциал до общо 5 милиарда куб. м/г. поради все по-нестабилната геополитическа обстановка.

Газопроводът IGB ще бъде обвързван и с газопреносната инфраструктура на българския народен оператор " Булгартрансгаз " в региона на Стара Загора, наоколо до втората газоизмервателна станция на интерконектора.

Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор DESFA. Всички мерки от страна на IGB към този момент са приключени и се чака DESFA да даде график за свързването през идващите седмици.
 Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права
Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Общият дял на изпълнени хидротестове доближава 2/3 от цялата дължина на трасето
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР