Проектът „Диви съседи – опазване на редките видове, обитаващи сградите

...
Проектът „Диви съседи – опазване на редките видове, обитаващи сградите
Коментари Харесай

Ти и Lidl: Дивите съседи, за които често забравяме

Проектът „ Диви съседи – запазване на редките типове, обитаващи постройките в Стара Загора “ е една от общо 31 хрумвания от цялата страна, които получиха финансиране от най-голямата обществено виновна самодейност на Лидл България – „ Ти и Lidl за по-добър живот “ . Одобрените планове получават грант в размер до 10 000 лева, който да употребяват за реализирането на своите цели.
Целта на плана на Сдружение „ Зелени Балкани – Стара Загора “ е решаването на един от най-актуалните и съществени проблеми, обвързван с унищожаването на предпазени типове в народен мащаб, а точно – унищожаването на човеци и техните местообитания по време на използване на ограниченията за енергийна успеваемост и санирането на постройките .
От Сдружението имат вяра, че тази тематика има потребност от повече публичност, която да води след себе си ангажиране на виновните институции, създаване на стратегически документи и директни консервационни ограничения.
„ Стара Загора е един от градовете в България, където жилищните здания се населяват от най-вече човеци от предпазени типове (бързолети, прилепи, лястовици, други). В момента в града хиляди човеци от предпазени типове биват безусловно „ зазиждани живи “ или прогонвани от убежищата си, постоянно по време на уязвимите за тях размножителен или зимен интервал. Така, като се изключи че се нарушава Законът за биологичното многообразие, се нанасят съществени вреди на националните популации на редица видове”, разтревожени са основателите от Сдружение „ Зелени Балкани – Стара Загора “.
Ето за какво те взимат нещата в свои ръце, като стартират масирана осведомителна акция, включване на институциите, монтиране на първите в страната къщички за прилепи/бързолети, сложени на здания, работни срещи, показване на презентации пред деца и възпитаници, основаване на дипляни и плакати, създаване на методология за проучване на постройките за предпазени типове и инструкции за запазване на предпазените типове в здания и др .
“Проектът има значим мултипликационен резултат. Той включва пилотни за страната действия, като монтиране на първите къщички за бързолети/прилепи на здания, както и първата по рода си база данни за събиране на информация за тези типове, с присъединяване на поданството. Така основаната база данни може да бъде употребена за всички градове в страната, като ще съставлява на процедура национална база данни, резултатите от която ще могат да се употребяват за докладване пред интернационалните съглашения за запазване на прилепите/птиците, пред научни конференции, при работа с институциите по казуса. Пилотното монтиране на къщички за прилепи/бързолети ще има значим демонстрационен резултат и ще даде образец и на други градове за реализирането на аналогична активност, което ще докара до мултиплициране на резултатите. Разработената методика и насоки, ще бъдат употребени на национално ниво”, споделят още в своето планово предложение основателите.
Припомняме, че идеята „ Ти и Lidl за по-добър живот “ има за цел да поддържа обществено значими планове в цялата страна в следните четири области: обучение, просвета и историческо завещание, околна среда и здравословен метод на живот. Инициативата отразява устрема на компанията да способства за по-пълноценния и по-качествен живот на хората от другите райони в цялата страна.
Тя се осъществя с поддръжката на Фондация " Работилница за цивилен начинания " и Български дарителски конгрес. Размерът на сумата, която бе събрана в интервала 1 май - 25 юни 2017 година с помощта на клиентите на веригата, доближава 252 741 лева, а общо 425 плана от цялата страна аплайваха по програмата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР