Проектът АЕЦ Белене никога не е спирал по технически причини.

...
Проектът АЕЦ Белене никога не е спирал по технически причини.
Коментари Харесай

Богомил Манчев: АЕЦ ”Белене” е спирал по политически, а не по технически причини

Проектът АЕЦ ”Белене ” в никакъв случай не е спирал по механически аргументи. Причините са били политически. Сега има всички предпоставки той да бъде сбъднат, сподели ръководителят на ”Булатом ” Богомил Манчев.
Манчев разяснява пред Българска национална телевизия основания неотдавна руско-френско-американски консорциум от фирмите “Росатом”, “Фраматом” и “Дженерал Електрик”, който ще кандидатства за градежа на АЕЦ " Белене ". В конкуренцията ще вземат участие още две компании - китайска и южнокорейска, като най-гореща се чака да бъде конкуренцията сред китайската компания и интернационалния консорциум.

Енергийният специалист посочи редица фактори, които дефинират актуалната нуклеарна енергетика като най-перспективна от позиция на условията за чиста сила. Манчев обори радетелите за газовата енергетика с числа, които потвърждават, че с изключение на нуклеарното, няма друго гориво с по-ниски нездравословни излъчвания. Нещо повече, нуклеарната сила излиза и най-евтина, като освен това може да ни обезпечи нужния енергиен микс.

Относно вероятността да имаме нов АЕЦ Богомил Манчев очерта времевия небосвод 2029-2030 година Експертът акцентира, че нов механически план не е нужен, а лицензите и останалите процедурни детайли на плана за градеж не престават да бъдат годни. Нужни са единствено някои незначителни допълнения или осъвременявания от позиция на нормативни промени, настъпили в годините.

Манчев беше безапелационен, че стрес тест на площадката е изработен и той е дал доста добър резултат - 40% ресурс за сеизмичност. На " зелените " критици той отговори, че използваното нуклеарно гориво, ще се съхранява в специфични, към този момент лицензирани, контейнери на площадката на централата в продължение на 100 години. Защо? Защото то не е боклук, а суровина за нуклеарната енергетика от ново потомство.

По прогноза на експерта планът може да бъде подготвен до 2,5 години, с цел да стартира строителството на АЕЦ-а.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР