Проектът АЕЦ Белене не е нито печеливш, нито перспективен. Едва

...
Проектът АЕЦ Белене не е нито печеливш, нито перспективен. Едва
Коментари Харесай

АЕЦ Белене няма да се реализира, смята проф. Касчиев

" Проектът АЕЦ " Белене " не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до осъществяване на плана " . Така специалистът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев разяснява пред БТВ плана за построяването на АЕЦ " Белене ".

Припомняме, през днешния ден изтича крайният период за кандидатстването за стратегически вложител за градежа на АЕЦ " Белене ". Очаква се оферта от " Росатом ". До момента е предоставено заявление за стратегически вложител от китайската и корейската нуклеарна корпорация.

Останалите две предложения са за даване на съоръжение - от " Фрам атом " и " Дженерал електрик ". Не се изключва опцията стратегическите вложители да се обединят с някои от тези, които желаят да дават съоръжение.
 Властта отсече: Без никакви отстъпки и взаимни отстъпки за строителството на АЕЦ
Властта отсече: Без никакви отстъпки и взаимни отстъпки за строителството на АЕЦ " Белене "

Към момента интерес са декларирали корейска, китайска и съветска компании

По думите му ситуацията било ясно. Проф. Касчиев обаче подсети, че преди 11 години взели участие 8-9 огромни известни енергийни вложителя за построяването на плана " АЕЦ Белене ". Тогава в отговор на негов разбор съществуването на толкоз доста компании планът се оказал добър, само че всичко се разпаднало.

Той посочи, че в плана за построяването на АЕЦ " Белене " няма европейски компании и няма частни компании, които да вземат участие в конкуренцията. " Няма ли частни компании, бъдете сигурни, че планът не е перспективен " , уточни проф. Касичев.
 Петкова: Европейска комисия надали има нещо срещу
Петкова: Европейска комисия надали има нещо срещу " Росатом " да завоюва плана за АЕЦ " Белене "

Всички претенденти стават ясни на 19 август

Експертът уточни, че в плана вземат участие страни отвън Европейския съюз и включването на такива страни изисква доста мощно доказван е, тъй като се утвърждават от Съвета на Европа.

Той не чака да има и никакви държавни гаранции.

Освен това площадката за построяването на АЕЦ " Белене " се намира в зона в сеизмичен риск и за проф. Касичев тя е рискова. Според него ръководещите нямат " хал хабер " от нуклеарни опасности.
 Проектът АЕЦ
Проектът АЕЦ " Белене " е значим за целия район, уверена Петкова

Тя показа процедурата пред евентуални инвеститори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР