Проектът АЕЦ Белене е невъзможен, ако правителството се придържа към

...
Проектът АЕЦ Белене е невъзможен, ако правителството се придържа към
Коментари Харесай

Какво носи АЕЦ Белене – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?

Проектът АЕЦ " Белене " е неосъществим, в случай че държавното управление се придържа към поръчките да не се харчат парите на данъкоплатците за компенсиране на загубите на евентуалния вложител. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният министър на стопанската система Трайчо Трайков.
" Ако страната субсидира плана с нашите пари, на потребителите на сила, тогава всичко е допустимо ", сподели Трайков, разяснявайки думите на президента Румен Радев, че реализирането на " АЕЦ Белене " е неизбежно.
" Възможно е да създадат и въжен мост сред " Дондуков 2 " и Червения площад, в случай че има задоволително пари за харчене ", сподели иронично някогашният министър, намеквайки за русофилските уклони на президента Радев.
Според Трайков токът от АЕЦ " Белене " ще бъде 4 пъти по-скъп от настоящия, което е недопустимо. Електроенергията от нуклеарна централа няма по какъв начин да коства по-малко от 20 ст./кВтч. В момента АЕЦ Козлодуй създава ток на 5 ст./кВтч, а " омразните " американски централи на 13-15 ст./кВтч. Дори ВЕИ-тата и фотоволтаиците към този момент създават ток на 5-6 ст./кВтч, уточни някогашният министър.
" Досега сме вложили 3 милиарда лева, само че цялата сметка (за АЕЦ " Белене " ) е 30 милиарда лева Значи би трябвало се да намерят още 27 милиарда лева, без значение дали от нас, или от някой вложител ", уточни той.
Увеличаването на каузи на нуклеарната сила у нас ще докара до големи проблеми за българската енергийна система. Ще би трябвало да изключваме всички останали мощности, даже произвеждащите по-евтина сила, с цел да може да работи Белене, изясни Трайков. 
В идващите 30 години не се обрисува да има дефицит на електрическа енергия, сподели той, критикувайки изводите от отчета на Българска академия на науките за българската енергетика. 
Бъдещата енергийна системата би трябвало да се базира на нови технологии, а не на системи от XX век, убеден е някогашният стопански министър.
По думите му в предишното обещанията за неизбежността на атомната централа са попречили да има естествени търговски договаряния сред България и Русия, с цел да има баланс на ползите и на двете страни. Въпрос на време е държавното управление да се огъне и да се откаже от изискванията си централата да работи пазарен принцип, планува Трайков.
Ако сега имахме АЕЦ " Белене ", щяхме да се чудим какво да вършим с високите цени на тока, кои налози да вдигнем, кой от енергийно бедните първи да подпомогнем, предвижда той.
Според икономиста проф. Боян Дуранкев са нужни планове, които да покажат дали е нужна централата, също дали е екологично чисто и дали цената е " приятна " за крайния български консуматор. " Не се знае дали това няма да е пирамида и дали ще обезпечава конкурентна цена ", сподели той.
Никой не знае каква ще е структурата на българската стопанска система през 2030-2035 година и дали тогава ще има износ на тока, който създава АЕЦ " Белене ", сподели още проф. Дуранкев. В случая има повече догадки, в сравнение с положителни планове. Нямаме незабавна потребност от атомна централа, означи той.
" Каменната епоха не е свършила тъй като са свършили камъните. В момента България към момента употребява въглища и други твърди горива. Нещо, което другите страни имат стратегии за отричане, макар че те са след 2030 година България има още кюмбета, каруци и коне. Модерната стопанска система е минала това положение. Трябва да се търси решение за структурата на българската стопанска система ", сподели проф. Дуранкев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР