Проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец

...
Проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец
Коментари Харесай

Проектантът на Сарая на Доган иска плажът да остане частен

Проектантът на така наречен " летен сарай " на Ахмед Доган на Росенец – Калин Тихолов, апелира пред съда решението за регистриране на линията до резиденцията като плаж в кадастралните карти, оповестиха от " Да, България ", част от обединението " Демократична България ".

Темата за плажа, който не попада като подобен “на хартия” и до който бе отсечен достъпът за жителите, притегли медийното и публично внимание след акцията на Христо Иванов на " Росенец ". Общинският консултант от " Демократична България " в Бургас Димитър Найденов предприе редица дейности, измежду които и искане линията да бъде нанесена на кадастралната карта като плаж. На 5 ноември 2020 година Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) – Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри и регистриране на линията като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предопределение на територията като “защитена”.

Въпреки решението обаче вписването на плажа в кадастралните карти към момента не е реалност. След питане от Димитър Найденов за какво се бави осъществяването на заповедта на началника на СГКК-Бургас от службата дават отговор, че “в законоустановения период против нея е постъпила жалба”.

Арх. Калин Тихолов, в качеството си на представител на компания “Стрейтлайн”, апелира пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и желае анулацията ѝ като противозаконна. Тихолов споделя, че представляваното от него сдружение е притежател на сграда на плажа, макар че няма нотариален акт за нея.

В претекстовете си да оспорва нанасянето на плажа върху кадастралната карта той твърди, че неналичието на линията в регистрите не съставлява “явна фактическа грешка”, както се показва в решението на СГКК-Бургас. В жалбата той един път твърди, че става дума за нововъзникнал морски плаж, а по-късно показва подозрение, че подобен въобще е налице. Тихолов декларира, че линията не е покрита с пясък и трошляк, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”.

“Никакви шикалкавения на институциите и прислужниците на Доган няма да ни спрат да си върнем плажа и страната. Те доста ясно схващат какво е против тях да стои нашата решимост”, съобщи Христо Иванов в коментар за новата тъжба.

Припомняме, че видеокадри от 2016 година ясно демонстрират, че край Росенец има пясъчна линия, въпреки към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Сега Тихолов желае съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита линията, правилно ли е снимана тя и правилно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и посредством геоложки прорез да уточни съществуването на пясък, трошляк или други седиментни или скални формирания в пробите и приблизителното им отсрочване.

Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и по кое време да прегледа жалбата. До приключването на случая плажът няма по какъв начин да бъде отразен като подобен.

Наскоро пък притежателят на летния сарай на Доган – компанията “Хермес солар” дружно със “Стрейтлайн” нападнаха без триумф пред съда и решението на Общинския съвет в Бургас, с което превърнатата в частна улица до резиденцията още веднъж стана общинска, тъй че жителите да имат свободен достъп до морския бряг. Определението, с което жалбата им бе оставена без разглеждане като неоснователна. Сега по този случай следва изговаряне на Върховния административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР