Проект за внедряване на математически модели, които ще определят най-правилния

...
Проект за внедряване на математически модели, които ще определят най-правилния
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще помага какъв подход да се избира при пациенти с урологични проблеми

Проект за внедряване на математически модели, които ще дефинират най-правилния метод при пациенти с урологични проблеми, показаха експертите от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ по време на завършилия неотдавна XVI Национален конгрес по урология.

Какво съставлява планът?

На базата на голяма база данни – параметри на пациента, проучвания, геномика , дали пуши, къде живее, какво работи, в какъв брой часа се прибира от работа – извънредно разнообразна и на пръв взор не обвързвана по сред си информация, благодарение на изкуствен интелект, се извличат избрани прогностични модели, които оказват помощ на лекарите при вземането на решения. „ Съвременната медицина към този момент е основана на доказателствата, а не на опита на един специалист, даже и на група специалисти. Личният опит, колкото и да си добър, а ние имаме в действителност изключителни експерти, към този момент не е задоволителен. Всичко се прави въз основата на интернационалните проучвания, които един-единствен човек в никакъв случай не може да доближи като база данни “, изяснява доцент доктор Еленко Попов от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, който показа плана по време на конгреса.

Той дава образец с рака на простатата. Ако един уролог се занимава с лекуване единствено на това заболяване, на година той може да лекува до към 500 пациента. Базата с данни, сред които изкуственият разсъдък ще проучва най-правилното лекуване, обаче се състои от стотици и хиляди пъти повече информация, което я прави доста прецизна.

Инициативата на Клиниката по урология и андрология, която се финансира от Фонд „ Научни проучвания “ МОН и се реализира дружно с учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство на Българска академия на науките, към момента е в начален стадий. Понастоящем в нея се залага информация, събирана от експертите на клиниката в продължение на последните 10 години. Амбицията е към този масив от данни да се причислят и останалите урологични структури в страната
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР