Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда

...
Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда
Коментари Харесай

Проект за вертикални градини на жилищни сгради спечели голямата награда в Panda Labs на WWF и Kaufland

Проект за отвесни градини на жилищни здания завоюва огромната премия на иновационната стратегия на WWF Panda Labs, подкрепена от Kaufland България. Програмата завърши първия си учебен срок „ Бъдещето на градовете и селата “ с натоварен мастър клас и оспорван край, в който победи тим от петима десетокласници от Кюстендил - „ Амазия “.

Екипът на спечелилите - Антон, Атанас, Дарина, Дейвид и Елена, ще получи стартово финансиране от 7 000 лева за проби и основаване на първообраз на своя план за понижаване на топлинните талази и преобразяване на градовете в по-красиви и уютни места за живот посредством създаване на отвесни градини на жилищни здания.

На оспорвания край през миналия уикенд дружно с „ Амазия “ се състезаваха още: тим „ Визия за бъдеще “, които създадоха решение за ремонт на пътищата с потребление на модифицирана пластмаса в полагания асфалт; тим „ Вулканичните глухарчета “ с концепцията им за изстудяване на покривните пространства на постройките и справяне с летните горещини посредством система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал; тим „ Bio Life “, които работиха за възкръсване и модернизиране на здания „ архитектурни призраци “ в селата посредством потребление на модерни енергийни решения и екологични строителни способи.

До финалния стадий в завършилия учебен срок „ Бъдещето на градовете и селата “ доближиха младежи от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София. Като част от техния майсторски клас учениците посетиха „ зеления “ хипермаркет на Kaufland в Горубляне, където почерпиха ентусиазъм и хрумвания за реализация на своите планове. Хипермаркетът в Горубляне е образец за нововъведения, с помощта на своята енергийна успеваемост. Чрез тях Kaufland съумява да да спести 3900 тона CO₂ излъчвания и близо 8 700 000 kWh електрическа енергия за 2022 година, за което получи и оценката „ Зелена постройка на годината “ от влиятелния конкурс за архитектура и строителство „ Сграда на годината “.

Глобалната стратегия на WWF за устойчиви юношески нововъведения и предприемачество осъществя второто си издание у нас с поддръжката на Kaufland България. Тя e ориентирана към младежи на възраст сред 15 и 25 години – възпитаници и студенти. От старта на Panda Labs у нас през 2021 година досега като част от програмата са извършени четири семестъра, пет хакатона и четири мастър класове. За присъединяване са кандидатствали стотици младежи от цялата страна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР