Проект за малка леярна в Русе предизвика силен отпор от

...
Коментари Харесай

Всички срещу нова леярна в Русе

Проект за дребна леярна в Русе провокира мощен отпор от всички страни. Плановете на испанската " Метал фусион " да претопява 3 тона скрап дневно и да създава стоманени елементи в една от промишлените зони бяха подложени на критика както от жителите на публичното разискване, по този начин и от прилежащите компании, а кметът Пенчо Милков се ангажира да направи всичко допустимо, с цел да не допусне планът да се случи.

Примерът е индикативен за високата сензитивност на жителите на индустриалния град към евентуално в допълнение замърсяване, без значение че оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) на плана е позитивна. Окончателното решение ще се вземе от екологичния съвет към Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИСОВ) - Русе.
Проектът
Проектът планува преустрояване на съществуваща индустриална постройка в Западната промишлена зона на града, тъй че в нея да се претопяват до 3 тона скрап от черни метали дневно и да се създават елементи от въглеродна и неръждаема стомана. Помещенията са благосъстоятелност на производителя на нетъкан текстил " Юта ", като " Метал фусион " е взела чартърен към 1400 кв.м за да направи леярна. Инвестиционното желание е подадено предходната пролет, когато от Регионална инспекция за опазване на околната среда са поискали наложителната за сходни производства Оценка на въздействието върху околната среда. Докладът еднократно е върнат за разяснения, само че през март тази година е получил позитивна оценка от екоинспекцията.

При инспекция в края на предходната година излиза наяве, че компанията е почнала преустрояване на пространствата без позволение за градеж, за което е била глобена. Закупено е било и съоръжение за леярна, в това число пещ, само че то не е било инсталирано. Извършеното нарушаване при строителните работи обаче е един от причините на съперниците на плана.
Реакциите
Нагласите в града като цяло са отрицателни. " Русенци се оповестиха изрично против построяването и употребата на леярна в границите на града ", оповестиха от общината. Въпреки позитивното мнение на екоинспекцията по Оценка на въздействието върху околната среда и уверенията на представителя на " Метал фусион " Серхио Хавиер Вийегас Диас, че няма да има нездравословни излъчвания, а компанията ще работи транспарантно, жителите са скептични, че такова произвеждане може да е безвредно.

Отрицателно мнение изрази и самата община дни преди разискването, а срещу плана застана и персонално кметът Пенчо Милков. " Ще употребявам човешките си качества и поста, който заемам, с цел да отстоя мнението на жителите ", е декларирал той по време на разискването, представен в известие на уеб страницата на общината. Основен мотив е, че компанията не е спазила условията на локалната администрация за обезпечаване на непрестанен мониторинг на производството и слагане на измервателни станции за качеството на въздуха в обсега си.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
МЕТАЛ ФУСИОН ООД Собствен капитал 0,1 Печалба 0,0 Активи 0,2 Пасиви 0,1 Брой заети 1 Приходи 0,2 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева
Проектът е подложен на критика и от част от предприятията в Западната промишлена зона, съгласно които построяването на леярната ще има негативно влияние върху околната среда и работещите в зоната. Според тях в Оценка на въздействието върху околната среда няма информация за придвижването на въздушните маси и атмосферните условия и не е прегледан кумулативният резултат от плана. В момента в зоната работят компании както от леката промишленост (шивашка, хранително-вкусова, текстил, мебели), по този начин и от тежката (химическа и металообработване). В публично несъгласие до Регионална инспекция за опазване на околната среда компаниите упорстват " Метал фусион " да извърши плана си в Източната промишлена зона, където работят и други леярни като " Линамар " (новото име на " Монтюпе " ) и " Сид грийн ".

Досега " Капитал " не съумя да се свърже с " Метал фусион " за коментар. Дали планът ще се извърши във типа, в който е препоръчан в този момент, ще стане ясно след съвещание на екологичния съвет.
Компанията " Метал фусион " е с предмет на активност произвеждане на клапи и винтили с индустриално предопределение. Компанията е записана през 2013 година като еднолично сдружение на испанския жител Серхио Хавиер Вийегас Диас. За няколко месеца през 2019 година собствеността минава в Мирена Илиева, само че в края на годината тя трансферира сдружението на испанските Jokaik (80%) и Marken Legasan (10%), а с останалите 10% още веднъж влиза Серхио Хавиер Вийегас Диас. Към момента капиталът на компанията е 10 лева.Новият мажоритарен притежател Jokaik на процедура е капиталова компания, само че е обвързвана със CMO Valves - производител на клапи с оборот от 22.2 млн. евро по данни за 2019 година И двете сдружения са регистрирани в испанския град Толоса, а ръководителят на управителния съвет на Jokaik Луис Кармело Диес Бенито е притежател с 80% на CMO Valves. Другите членове на борда - Икер Диес Иглесиас и Хосе Луис Диес Иглесиас са в управата и на " Метал фусион ". В управлението на българското сдружение влиза и Джон Легарета Елориага, който е представител на Marken Legasan.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР