Проект за близо 12 милиона лева ще пази дивата природа

...
Проект за близо 12 милиона лева ще пази дивата природа
Коментари Харесай

Пазим Балкана с пари от Европа

Проект за близо 12 милиона лв. ще пази дивата природа на Национален парк " Централен Балкан ". Той е за възобновяване и запазване на естествени местообитания и типове в предпазената територия и се извършва от дирекцията на националния парк.

Средствата са обезпечени по процедура посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ за възстановяване на природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в национални паркове, естествени паркове и поддържани резервати " от Оперативна програма " Околна среда 2014 - 2020 година ".

Предоставената безплатна финансова помощ по плана е в размер на 10 934 632, 22 лева, от които 9 294 437, 39 лева от Европейския фонд за районно развиване и 1 640 194, 83 лева национално съфинансиране от държавния бюджет. Срокът за осъществяване на плана е до 26 ноември 2023 година

Предвижда се осъществяването на действия, ориентирани към възобновяване и запазване на естествени местообитания и типове в предпазена зона " Централен Балкан " по Директива за птиците и Директива за местообитанията - Национален парк " Централен Балкан " и предпазена зона " Централен Балкан - буфер " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна - Поддържан резерват " Чамджа ".

Основната цел на плана е възстановяване положението на 12 естествени местообитания и 2 типа в посочените предпазени зони. В рамките на осъществяването му са планувани петнадесет действия, заяви Антон Станчев, началник на плана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР