Проект на законодателна програма на евентуален кабинет с премиер Асен

...
Проект на законодателна програма на евентуален кабинет с премиер Асен
Коментари Харесай

Какъв е проектът на законодателна програма на кабинета Василев

Проект на законодателна стратегия на възможен кабинет с министър председател Асен Василев планува актуалният вътрешен министър Бойко Рашков да бъде определен за ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ до края на август, а до края на септември да се разпише механизъм за следствие на основния прокурор.

Въпросният план на законодателна стратегия за идващите 6 месеца планува над 60 точки, разграничени по браншове. В него с изключение на законопроекти, са планувани и периоди за избор на членове на някои регулаторни органи. Текстовете обаче не са финални и следва по тях да се произнесат Българска социалистическа партия, Демократична България и шестимата отцепници от Има Такъв Народ. Очаква се до края на деня Политическа партия да показват финалния вид освен на възможния законодателен график, само че и управническата стратегия на проктокабинета " Василев ". И досега обаче Политическа партия нямат поддръжка от най-малко 121 гласа за възможното си ново държавно управление. В момента партията на Кирил Петков и Асен Василев, Българска социалистическа партия, Демократична България и отцепниците от Има Такъв Народ са общо 115 народни представители.

" Още при приемането на мандата заявих, че в случай че нямаме 121 депутата, няма смисъл да се показва състав на кабинета и да се гласоподава в Народното събрание. Правителство на малцинството в подобен парламент няма по какъв начин да бъде стабилно и отговорно ръководство на страната ", сподели в сряда пред публицисти проектопремиерът Асен Василев.

Разговорите обаче не престават и сега, само че импровизирано множеството партии в Народното събрание разясняват, че намирането на още най-малко 6 депутати наподобява малко евентуално.

Междувременно в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че основата на управническата стратегия е доста добра. " Тя отразява главните ни цели. Но ние и до момента в държавното управление, и за в бъдеще, се считаме за общественият дирек в държавното управление и по тази причина имаме и няколко бележки по обществени ограничения, които не са отразени в програмата, а участваха в предварителните ни диалози ", сподели тя и добави, че следва среща с Асен Василев и " Продължаваме промяната ".

Социалистите държали в програмата да има безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години. " Радваме се, да вземем за пример, че е признато нашето предложение за безвъзмездни учебници от 1 до 12 клас. Имаме някои оферти за корекции по икономическата политика и финанси. Не е отразен първичният ни диалог за въвеждане на патентен налог за микро- и дребни предприятия, което доста ще подкрепи дребните и междинните предприятия в българската стопанска система. Имаме спомагателни оферти като това да влезе в законодателната стратегия Законопроектът за груповите искове, където предвиждаме да бъдат предпазени българските жители посредством въвеждане на групов иск, другояче хората нямат пари поотделно да си заплащат таксите и да наемат юристи ", сподели Нинова.

Пред публицисти съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че специалистите проучват препоръчаната от Политическа партия управническа стратегия. Според него първичните сигнали са, че програмата е добра и фокусирана и че няма да се вършат фундаментални корекции. " Работата напредва, само че не е завършила ", сподели той.

Какъв е законодателният график на кабинета " Василев "

Все отново към този момент законодателната стратегия, с която Mediapool разполага, планува Рашков бързо да бъде определен за началник на КПКОНПИ, а по-късно да стартира да се работи по разделянето на антикорупционния орган на две - Комисия за противопоставяне на корупцията и Комисия за лишаване на нелегално добито имущество. Графикът планува това да стане до последната седмица на септември. Идеята е комисията да има проверяващи функционалности и да може да апелира отводите на прокурор да бъде формирано следствие по техни материали. От " Продължаваме промяната " към този момент оповестиха Рашков като техен възможен претендент за поста и то още преди вотът на съмнение да мине. Сега обаче наподобява съгласни с тази номинация са и останалите партии и самостоятелни депутати, които са подготвени да поддържат ново държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната ".

До края на септември пък се планува освен да бъде написан механизъм за следствие на основния прокурор и на търсене на отговорност при положение на закононарушение от основния прокурор, само че и да се създадат промени в досъдебното произвеждане.

През септември се планува да са крайните периоди за избор на нови членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и шеф на Българска народна банка. До средата на ноември пък да бъде сменен съставът на Комисията за финансов контрол. До средата на октомври би трябвало да има законопроект за отбрана на лицата, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания.

Законопроектите, свързани със средствата по Плана за възобновяване и резистентност, предстоящо също са част от законодателния проект. Повечето от тях би трябвало да бъдат направени до октомври или ноември тази година, само че има и няколко, за които се планува краен период през септември. Част от законите, в които се чака да има промени поради проекта, са този за публичните поръчки, този за етажната благосъстоятелност, за биологичното разбообразие, за противопоставяне на корупцията. Предвижда се е и законопроект за неплатежоспособност на физическите лица.

Очаква се, в случай че кабинетът " Василев " бъде гласуван, за ръководител на Народното събрание още веднъж да бъде препоръчан Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", който през юни беше свален от поста с гласовете на Движение за права и свободи, ГЕРБ, " Възраждане " и напусналата ръководещата коалиция " ИТН ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР