Проект на текст от срещата на ООН за климата приканва

...
Проект на текст от срещата на ООН за климата приканва
Коментари Харесай

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

Проект на текст от срещата на Организация на обединените нации за климата приканва страните да усилят задачите си за понижаване на излъчванията до 2022 година, три години предварително, откакто данни демонстрираха, че светът е надалеч от пътя за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса, осведоми " Франс прес ".

Текстът е първата индикация за това къде са страните 10 дни след началото на договарянията на COP26 в Глазгоу, които домакинът Англия разгласи като решаващи за постигането на най-амбициозната температурна цел на Парижкото съглашение от 2015 година

Текстът приканва страните да " преразгледат и укрепят " своите проекти за декарбонизация до идната година и упорства, че ограничението на стоплянето до 1,5 градуса " изисква смислени и ефикасни дейности от всички страни през това сериозно десетилетие ".

В текста се акцентира, че са нужни " бързо, надълбоко и дълготрайно понижаване на световните излъчвания на парникови газове ", с цел да се предотвратят най-лошите въздействия от стоплянето, което към този момент докара до това страните по света да са ударени от по-тежки наводнения, суши и стихии.

Последните проекти за декарбонизация на страните, показани според Парижкото съглашение, евентуално ще затоплят Земята до 2,7 градуса през този век съгласно оценка на Организация на обединените нации за обещанията.

Споразумението от 2015 година съдържа " активен " механизъм, който изисква от страните да актуализират проектите за излъчвания на всеки пет години.

Няколко огромни замърсители пропуснаха крайния период 2020 година за показване на нови проекти, известни като национално избрани приноси.

Уязвимите страни упорстват, че идващият краен период, през 2025 година, е прекомерно отдалечен, с цел да обезпечи краткосрочните съкращения на излъчванията, нужни за отбягване на пагубно стопляне.

В това, което наблюдаващи показаха, че е " доста първо споменаване " на горивата, движещи световното стопляне, проектотекста от срещата прикани страните да " ускорят последователното унищожаване на въглищата и дотациите за изкопаеми горива ".

Предишните решения на срещата за климата и самото Парижко съглашение не загатват толкоз изкопаемите горива, а вместо това се концентрират върху излъчванията.

Един старши договарящ сподели пред Агенция Франс Прес, че са уверени, че споменаването на изкопаеми горива ще се появи в окончателния текст, " под някаква или друга форма ".

Но учени по климата и екологични групи разкритикуваха плана за това, че не отразява спешността на рецесията, пред която е изправена планетата.

" Това проектоспоразумение не е проект за решение на климатичната рецесия, а съглашение, че всички ще стискаме палци и ще се надяваме на най-хубавото ", сподели интернационален шеф на Грийнпийс Дженифър Морган.

" Учтиво искане е страните евентуално да създадат повече през идната година.

Британският министър председател Борис Джонсън би трябвало да се върне в Глазгоу по-късно в сряда, с цел да ревизира напредъка.

Делегатите пристигнаха в Глазгоу с цялостен лист със разногласия, които би трябвало да бъдат позволени, в това число по отношение на това по какъв начин се финансира битката на уязвимите народи против повишаващите се температури.

Богатите излъчвания дадоха обещание преди повече от десетилетие да дават 100 милиарда $ годишно, с цел да оказват помощ на другите да озеленят мрежите си и да се приспособяват към изменящия се климат.

Мохамед Адоу, шеф на основания в Найроби мозъчен концерн Power Shift Africa, сподели, че планът в сряда е " размит и неразбираем ", когато става дума за финансиране на дейности в региона на климата.

Той сподели, че съответните задължения за финансиране са " характерно искане на бедните страни " от COP26.

Саймън Люис, професор по просвета за световните промени в Университетския лицей в Лондон, сподели, че планът " признава голямата бездна " сред актуалните проекти за излъчвания и пътя от 1,5C.

" Разбира се, в случай че развитите страни не изпълнят своите финансови обещания, договарянията може да се скапват ", сподели той пред Агенция Франс Прес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР