Проект на постановление за изменение и допълнение на Методиката за

...
Проект на постановление за изменение и допълнение на Методиката за
Коментари Харесай

Индексират цените за строителство по обществени поръчки на 3 месеца

Проект на разпореждане за изменение и допълнение на Методиката за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация е оповестен за публично разискване на и в.

Той планува размерът на индексацията на контракт за социална поръчка и рамково съглашение за строителство да се дефинира за всяко календарно тримесечие по формула. Ще се ползва показателят за тримесечието, в което в действителност са осъществени дейностите по съответния контракт, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

От районното министерство изясняват, че методиката отразява прогресиращото повишаване на цените в целия индустриален бранш от началото на 2021 година Според ведомството смяна в нея е нужна, тъй като в подписаните контракти за публични поръчки в строителния бранш се съдържат разнообразни клаузи, уреждащи приемането на осъществената работа. От Министерство на регионалното развитие допълват, че правната опция осъществената работа да бъде одобрявана през разнообразни интервали от време води до деформиране на обезщетителния темперамент на индексацията, както и в избрани случаи до подозрения за безпричинно облагодетелстване. По тази причина планът планува смяна във връзка с критерия и регламентира да се ползва показателят за тримесечието, в което осъществени дейностите.

" Целта на методиката е да изчистят противоречивите моменти и да се понижи изкривяването на индексираните цени , с цел да се минимизират опциите за възможни злоупотреби. С препоръчаните промени ще се подсигурява равнопоставеност на участниците в строителния развой ", показват от районното министерство.

Промените плануват в 30-дневен период от приключване на съответното календарно тримесечие страните по контракт за социална поръчка или рамково съглашение да сформират промеждутъчен тримесечен доклад за потребностите на индексацията, в който ще се показват типът, количеството и цената на осъществените през тримесечието строително-монтажни работи.

Предлага се на изменение да подлежат цените за строително-монтажни работи по контракти за публични поръчки и рамкови съглашения за строителство, осъществени след 30 юни 2021 година Предвижда се методиката да не се ползва във връзка с строително-монтажни работи и доставки, осъществени откакто изпълнителят на контракта или рамковото съглашение е позволил закъснение по аргументи, за които той е виновен.

Коментари и мнения по плана се одобряват в период от 30 дни от публикуването му на имейл адрес [email protected].
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР