Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №16

...
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №16
Коментари Харесай

Включват нови походи в лечението на хронично бъбречно заболяване и диабет тип 2

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №16 от 21.11.2019 година за приемане на фармако-терапевтично управление по ендокринология и заболявания на обмяната планува осъвременяване на лечебните схеми при възрастни пациенти с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) и захарен диабет вид 2. Проектът е оповестен в Портала за публични съвещания strategy.bg и в него са намерили място нови лекарства, утвърдени за включване от Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствени артикули (НСЦРЛП) през 2023 година

В документа се оферират съответни текстове, свързани с лечебното държание при ХБЗ и захарен диабет вид 2.

„ При ХБЗ (с албуминурия), обвързвано със захарен диабет вид 2 при възрастни пациенти, е показано приложение на финеренон (селективен нестероиден минералкортикоиден рецепторен антагонист), с цел да забави прогресията на ХБЗ.

При ХБЗ и eGFR≥ 20 ml/min/1.73 m2 би трябвало да се включат SGLT2 инхибитори с потвърдени изгоди, с цел да понижат риска от градация на ХБЗ “, гласят предложенията на вносителите.

Също по този начин в плана за разпоредба е включен текст, регламентиращ лекуването на деца и юноши с нарушавания в растежа заради незадоволителна секреция на растежен хормон (хипопитуатиризъм) с новаторския медикамент Somatrogon.

„ При деца над 3 години и подрастващи с потвърден недостиг на растежен хормон може да се употребява Somatrogon. Somatrogon е гликопротеин, състоящ се от аминокиселинната поредност на човешкия растежен хормон, обвързвана с едно копие на С-терминалния пептид (CTP) от бета веригата на човешкия хорионгонадотропин при N- края и две копия на CTP в С-края. Медикаментът се свързва с рецептора за растежен хормон и покачва равнищата на IGF-1. Прилага се в доза 0.66 mg/kg телесно тегло веднъж/седмично подкожно, като започването и мониторирането на лечението следва да се реализира от детски ендокринолог с опит в лекуването на хипосоматотропизъм. Медикаментът не e показан при деца със затворени епифизи и възрастни пациенти “, се показва в предлагането на специалистите, изготвили плана.

Документът е отворен за публично разискване до 11 април т.г., а мнения по него могат да се изпращат на електронен адрес: [email protected].

 

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР