Проект на финансовото министерство за промяна на Закона за обществените

...
Проект на финансовото министерство за промяна на Закона за обществените
Коментари Харесай

Проект на финансовото министерство спира инхаус строителството

Проект на финансовото министерство за смяна на Закона за публичните поръчки е на път да постави завършек на инхаус договорите за строителство, каквито са сключвани от държавната компания “Автомагистрали” за пътищата. Освен това, в случай че мине през Народното събрание, той ще забрани за строителните контракти да се подписват застраховки, оставяйки единствено опцията за банкови гаранции, излиза наяве от текстовете, качени на уеб страницата на финансовото министерство, написа.

Инхаус договорите се резервират в законодателството, само че нов член в закона не разрешава определена по този метод компания да превъзлага работата на различен. Това е тъкмо казусът с “Хемус”, при който страната посредством пътната организация избра за реализатор “Автомагистрали”, само че след това тя превъзложи обособените прави на разнообразни компании, превеждайки им предплатено пари. По този метод е заобиколен Законът за публичните поръчки и тази липса на конкурентност е довела до ощетяване на страната, написа в претекстовете на финансовото министерство.

Според измененията инхаус контракти ще може да се подписват, единствено в случай че страната избере непосредствено държавна компания за реализатор. Друг нов текст постанова горна граница от 500 хиляди лв. за договорите, за които могат да се подписват застраховки, вместо да се дава банкова гаранция. Строители обаче се изрекоха отрицателно за втората смяна. Според почетния ръководител на Камарата на строителите в България Светослав Глосов премахването на застраховките ще утежни работата на строителните компании, защото банковата гаранция е доста по-скъп прийом.

“За нея би трябвало да заложиш активи, или да блокираш огромна сума пари в банката, с цел да получиш гаранция, която да представиш на възложителя. Това ще понижи присъединяване на строителните компании в публични поръчки”, сподели той.

Междувременно Народното събрание отхвърли още на първо четене препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Закона за публични поръчки, с които също се отстраняват инхаус поръчките и рамковите съглашения. От Има Такъв Народ гласоподаваха дружно с ръководещата коалиция с “въздържал се”, четирима от тях бяха “против”, а единствено един - “за”.

Въздържали се бяха и Българска социалистическа партия, и Демократична България, а Политическа партия беше напълно срещу.

Изненадващо законопроектът на Настимир Ананиев също не мина. Промените засягаха индексацията на договорите за строителство по методика и ред, избран от Министерски съвет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР