Проект Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО – виртуално портфолио“ от

...
Проект Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО – виртуално портфолио“ от
Коментари Харесай

Екип от ПУ изпълнява проект от Пловдив - Европейска столица на културата

Проект " Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО – виртуално портфолио “ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ще се реализира от екип на катедра " Етнология “ на Философско-исторически факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “ с началник на доцент доктор Меглена Златкова. Проектът има поддръжката на Отечествен фронт " Пловдив 2019 “, Община Пловдив, в партньорство с " Асоциация за просвета, етнология и антропология " Медиатор “ и Фондация " Стойна Кръстанова “; Народно читалище " Шалом Алейхем – 1945 “, благодарение на РЕКИЦ – Пловдив, Съюза на общинските читалища - Пловдив и с техническата поддръжка на CartLab към ПУ " Паисий Хилендарски “. 

Проектът, който показва кварталите и общностите на Пловдив в тяхната ЗАЕДНО-ст, започва при започване на 2018 година и дейностите по него ще приключат в края на 2019 година Дотогава ще бъдат осъществени и пуснати в приложимост виртуално портфолио " Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО “, което показва живото завещание на кварталните общности и техните пространства, и платформа " Читалища “, която ще свързва и включва читалищата в Пловдив във виртуална осведомителна мрежа, с обединен събитиен календар. 

Кварталите на Пловдив имат собствен личен живот, своя памет и облици, които постоянно остават непознати. Екипът по плана реализира етнографско и образно картографиране на Пловдив, което цели да показа кварталните наследства и дружно с това да наблюдава живота на читалищата и присъединяване на жителите в културния живот на града. Работата обгръща 6-те административни региона на Пловдив, живота на кварталните общности и техните пространства. В плана са включени действия като теренна работа, работни срещи с читалищни чиновници, създаване на концепции и актуализиране на виртуалното портфолио и платформа " Читалища “. Представянето на градското завещание на Пловдив като част от европейското културно завещание и на читалищата като значими артисти по места е от извънредно значение.  

Виртуалното портфолио на Пловдив ще включва разнообразни тематики, облици, разкази и тълкования на града и неговите истории, пространства, места, хора и културен живот в лицето на читалищата. То ще сплоти града и ще го показа в неговата заедност. Съществена част от работата включва обработката на материалите от етнографското изследване на кварталите, в което вземат участие като доброволци – студенти по обществена антропология и етнология към катедра " Етнология “. Платформа " Читалища ", като спомагателна и не дребна част от портфолито на Пловдив, ще включва информация за всички дейни читалища в града – 24 на брой. Освен историята на всяко читалище, в нея ще бъде систематизирана и оповестена настояща информация за базата, с която разполагат, какви са дейните действия, планове, школи, курсове, клубове по ползи и други занимания.

Това ще бъде разполагаем на всеки клиент, който желае да откри пространство или занимания за деца и възрастни в читалището в стремежи от него регион на града. Освен като една обединена платформа-мрежа за всички читалища в града, он-лайн платформа " Читалища “ има за цел да  покаже пред повече хора ролята на читалищата в живота на кварталите и тяхното значение за културния живот в Пловдив. За съществуването на платформата ще се грижат и самите читалищата, които от своя страна ще имат достъпа да обновяват информацията и да поддържат известността си.  

До този стадий на плана е направена концепцията за платформа " Читалища “, създава се виртуалното портфолио и по едно и също време с това екипът продължава с изследването на кварталите и техните читалища. Събраната информация се чака да бъде поместена и авансово тествана във виртуалното пространство през есента на тази година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР