Проект Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в

...
Проект Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в
Коментари Харесай

Община Благоевград представи проект за прилагане на интегрирани мерки за приобщаване на ромите

Проект „ Интегрирани ограничения за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград ” беше показан по време на начална конференция в зала „ 22 септември “ в Благоевград.

Заместник-кметът по стопанска система, финанси и европейски планове Мария Петрова презентира заложените цели, плануваните действия и предстоящите резултати от тяхното осъществяване. В срещата взеха присъединяване още представители на сътрудниците по плана - Валентин Тъпчев, финансов шеф, Фондация „ Тръст за обществена опция “ (ТСА), Анна Ризова – координатор, Фондация „ Тръст за обществена опция “ (ТСА), Миглена Михайлова – координатор, Сдружение „ Л.И.Д.Е.Р., Франк Де Вит – шеф на „ Pirin Holding “ AS, Красимир Герасимов – Директор, „ Pirin Holding “ AS.

В рамките на конференцията беше пояснено, че главната цел на плана, за чиято реализация има подписан контракт за безплатна финансова помощ с Министерство на образованието и науката, е да се основат устойчиви механизми за възстановяване на положението и опциите на хората, живеещи в ромските общности на територията на общината. В тази връзка са планувани интегрирани ограничения, включващи възстановяване на достъпа до обществени услуги, обучение, претовареност, опазване на здравето и недискриминация на ромите.

Проектът е финансиран по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “, посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 година

В рамките на осъществяването ще бъде обезпечен мобилен здравен кабинет, оборудван с здравна техника за първоначални прегледи на представители от ромската общественост и други уязвими групи. Ще бъде построен Общностен център, който ще сплотява разнообразни услуги, ориентирани към хора от рискови групи, включително и роми.

Подкрепата, която Центърът ще обезпечава, ще бъде с сложен темперамент, насочена в няколко съществени направления, а точно предварителна защита за отпадане от системата на обучение и образование, обосноваване за довеждане докрай на приблизително или по-висока степен на обучение, придобиване и/или повишение на професионална подготовка, включване в претовареност и поддръжка на фамилията. Предвидени са образования по български език, за цифрова просветеност, професионални и основни компетентности, и мотивационни образования.

Общата стойност на плана е 967 650,00 евро, а срокът за осъществяване – 24 месеца.

Той се осъществя в партньорство с фондация „ Тръст за обществена опция “ (ТСА), Сдружение „ Л.И.Д.Е.Р. – Личностни хрумвания и дейности за ефикасни решения “ и Pirin Holding AS, Норвегия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР