Проект, финансиран от Брюксел, ще сложи край и на обиколките

...
Проект, финансиран от Брюксел, ще сложи край и на обиколките
Коментари Харесай

Брюксел ни дава 4 млн. лв. за опростяване издаването на документи за гражданите и бизнеса


Проект, финансиран от Брюксел, ще постави край и на обиколките по разнообразни институции за издаване на уверение за раждане, гибел, жителство или брак. Само с едно заявление жителите ще получават стремежи документ, осведоми Българска национална телевизия. Опростяват се и над 700 услуги за бизнеса. Целта е да се спести време и да се пресекат злоупотребите при събирането на такси за бързи и експресни административни услуги.

Една от главните задания е да се вкара обща цена за общинските услуги и оптимален период, в който те да се изпълнят.

Проучване измежду 3000 офиса за административни и публични услуги демонстрира, че всеобщо се злоупотребява посредством събиране на такси за бързи и експресни услуги.

Според общините ще бъде мъчно уеднаквяването на цените и периодите на административните услуги.

Реформата планува при издаване на удостоверения за раждане, гибел, жителство или брак, нужните документи да се събират по длъжностен път от служителите, а не от жителите.

Амбицията е да отпадне и наложителната нотариална легализация при покупка на кола.

Предлага се да отпадне и ходенето до КАТ за издаване на брошура.

Опростяват се и най-популярните услуги за бизнеса, като вписване на компания, закупуване на парцел, наемане на чиновници, закриване на компанията и други

Чрез специфичен уебсайт ще можем да следим кои услуги са налични по длъжностен път. Всички административни облекчения би трябвало да станат факт през лятото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР