Продуцентът Edinburgh Fringe е изложен на риск от колапс, след като Тръстът за град на културата на Ковънтри влезе в администрацията

...
Две лета през 2021 г. и 2022 г. като част
Коментари Харесай

Две лета през 2021 г. и 2022 г. като част от честванията на града на културата, Асамблеята изнесе 140 представления и беше домакин на 500 000 посетители през изскачащия сайт, наречен Assembly Festival Garden в Ковънтри.

Говорейки пред Sky News, артистичният директор на Assembly Уилям Бърдет-Коутс каза, че след като доверието се е сринало, бъдещето им е застрашено.

„Ще публикувам набор от отчети за тази 2022 година със загуба от над £1 милион и това е голям удар за всяка компания... ще означава край, ако не получим тези пари“, той каза.

И това може да създаде проблеми за Edinburgh Fringe като цяло, Assembly се смята за един от „големите четири“ продуценти и представлява почти една пета от фестивала.

Г-н Burdett-Coutts добави: „Тук, в Единбург, смятам, че ще направим 360 000 билета за този фестивал. А общият Fringe ще направи малко над два милиона. Така че ние сме около 20% от целия фестивал тук.

Мемориален стълб, „откраднат“ от хора от канадската първа нация, решени да се „върнат у дома“ от музея в Обединеното кралство

„Поставете го контекст, ние сме от мащаба на Уимбълдън или по-големи от Гластънбъри. Така че, знаете ли, ще има голяма дупка, ако не продължим."

Прочетете още:
Разкрита е най-добрата шега на Edinburgh Fringe 2023
Фестивалът Cost of life pinch hits - както казват изпълнителите, растящите разходи са пречка

Изображение: Художественият директор на Assembly William Burdett-Coutts

Кой трябва да носи отговорност за изплащането на длъжници?

Тръстът за култура на град Ковънтри е независим благотворителна организация, създадена за управление на наследени проекти на състезанието „Град на културата“ на Министерството на културата, медиите и спорта (DCMS) на Обединеното кралство.

DCMS присъди £22,8 милиона на тръста, който беше администриран чрез организации, включително Arts Council England , Фондът на общността на националната лотария и фондът за наследство на националната лотария.

В доклад, видян от Sky News, Националната сметна палата каза, че тръстът е генерирал също приходи от спонсори и продажба на билети за събития и още £10 милиона финансиране беше предоставено на Общинския съвет на Ковънтри, за да подкрепи годината на Ковънтри като град на културата в Обединеното кралство (£9,6 милиона, финансирани от централното правителство и £400 000 от Националната лотария).

Така че с толкова много хора, които боравят с кесията, отговаряте за изплащането на длъжници?

Шотландският министър на културата поиска помощ от министъра на културата

В писмо, видяно от Sky News, шотландският министър на културата, Европа и международното развитие Кристина Маккелви писа до министъра на културата Луси Фрейзър с молба за помощ.

„Този ​​тръст беше изцяло финансиран, наблюдаван и подкрепян от правителството на Обединеното кралство. Следователно правителството на Обединеното кралство е отговорно за всички дългове, които са възникнали поради колапса на този тръст“, каза шотландският депутат пред Sky News, добавяйки, че въздействието от загубата на фестивалите на събранието ще бъде глобално.

„Вие“ говорим за една четвърт от всички фестивални дейности, които са се случили през месец август и планирането и организацията, които влизат в това и за цяла година напред, губейки фестивала на събранието от тази група, ключов стълб на нашите фестивали, ще да бъде абсолютно опустошително за Единбург, неговите фестивали и международна репутация също по този въпрос.“

Когато го попитаха за писмото на шотландския министър, говорител на DCMS каза пред Sky News: „Въпреки изключителните предизвикателства, поставени от пандемията, Ковънтри предостави изключително успешна програма, подкрепена от най-голямата награда за правителствено финансиране до момента за Град на културата в Обединеното кралство.

„Това помогна на града да осигури инвестиции в размер на £172,6 милиона - помагайки за трансформирането, възстановяването и преустройството на много от неговите основни културни ценности."

Бъдещето на фестивала на събранието под съмнение

Но не потвърдиха кога ще отговорят на шотландското правителство или дали възнамеряват да изплатят парите и администраторите действат от името на Trust също отказа коментар.

Това въпреки изчисления неизплатен дълг от общо £4,25 милиона към организации, включително The Albany Theatre, West Midlands Police и Coventry Council.

Но най-големият му длъжник е фестивалът Assembly и тъй като се състоя последната вечер на представленията, бъдещето му и почти една пета от Edinburgh Fringe Festival е под въпрос. Но както изглежда, никой не взема сметката.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР