Продукцията на Атанас Кънев и Елена Панайотова в Градската галерия

...
Продукцията на Атанас Кънев и Елена Панайотова в Градската галерия
Коментари Харесай

Фотоизложба „Лица и пейзажи от Африка“

Продукцията на Атанас Кънев и Елена Панайотова в Градската изложба на Главната 

В горещия август Градската художествена изложба ще показа сюжети от Африка, снимани от двама известни актьори – професионалния фотограф Атанас Кънев и театралния режисьор Елена Панайотова. Те основават фотоизложбата „ Далеч от Африка “, която ще показват пред пловдивска аудитория от 3 до 23 август в Залите за краткотрайни експозиции, ул. „ Княз Александър I “ №15.

Изложбата показва програмата „ Артисти за деца “, продуцирана от Фондация „ ДЕН ГРИ “ и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този план са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 актьори от Африка и Европа, подготвени от български екип в практиките на прибавен спектакъл. През 2016 година програмата е измежду осемте плана от общо 1800 от целия свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно многообразие в света.

Фототворбите отразяват процеса на замесване на африкански актьори и деца в риск в креативен образования и основаване на театрални фестивали върху локални митове и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални фрагменти от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната снимка, като разпространява неповторим български модел за използване на театрални изкуства за обществена смяна.

Проектът е финансиран от НФ Култура по стратегия „ Социално ангажирани изкуства “.

Атанас Кънев е фотограф на свободна процедура с над тридесетгодишен професионален опит. 25 години снима репортажна снимка за вестниците „ 24 часа “ и „ Марица “ в Пловдив. Носител е на доста награди, в това число на Награда „ Пловдив “, премия на Пощенска банка, премия на Канон и други. Участвал е в редици изложения в страната и чужбина, водещ е на креативен ателиета по снимка. Атанас Кънев е емблематичен създател на Пловдив. Част е от интернационалната стратегия “Артисти за деца ”.

Елена Панайотова е сценичен режисьор, продуцент и възпитател, изиграла основна роля в появяването на нови трендове в театралната процедура в страната. Повече от 25 години работи като режисьор на трагични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен учител в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в Нов български университет. Нейни спектакли са получавали влиятелни награди и номинации и са представяни на разнообразни европейски фестивали. Носител е на Награда „ Пловдив “ за 2019 година за спектакъла „ Принцът на морето и принцът на земята ” в Държавен куклен спектакъл – Пловдив, номинирана е от Столична община за изключителни достижения в областта на изкуството за режисурата на спектакъла „ Шахнаме: Сказание за Зал “ в спектакъл „ Азарян, София 2021, и други. Поставяла е също в Драматичен спектакъл – Пловдив и в Държавна опера – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР