Продоволствена криза няма да има, заяви пред БНР Пламен Абровски,

...
Продоволствена криза няма да има, заяви пред БНР Пламен Абровски,
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Продоволствена криза у нас няма да има


Продоволствена рецесия няма да има, съобщи пред БНР Пламен Абровски, ръководител на Комисията по земеделие в Народното събрание. По думите му докато стоят зелените коридори, които сътвори Европейската комисия през 2020 г. в България дефицит на храна няма да се случи.

Според Абровски при започване на Covid рецесията, когато всичко бе блокирано, сме били в доста по-опасна обстановка, в сравнение с сме сега.

Изкупуването на зърно още не е почнало, посочи Пламен Абровски.

„ Имаме потребност от подобен стратегически запас от зърно. Много от дълго време започнаха процесите с дефицита на храна на равнище планета. Ние сме късметлии, че живеем в най-богатия континент, където имаме даже остатъци. Ако вземете една Африка, там има страховит апетит. “

При спиране на доставките на зърно от Украйна, могат да започват миграционни процеси, които ще усилят натиска към Франция, Испания, Италия, добави той.

„ Да купуваш за една година напред е малко допълнително, само че подобен запас, подобен буфер – сериозен, би бил добър, защото в момента зърното по нищо не се разграничава от конвертируема валута. Държави като Египет сега разменят товар зърно против товар тор. “  

Абровски посочи Стратегическия проект за земеделието като един от пунктовете от съдружното съглашение, който към този момент се осъществя. Законодателството по него към този момент би трябвало да стартира.

Народното събрание в последните 12 години е било „ завряно в 12-а глуха “, разяснява Пламен Абровски в предаването „ Преди всички “.

„ Какво се е случвало до сегашния миг – Народното събрание единствено и само дава учредения за разпоредба и министърът самосиндикално си взема решения какво да прави в наредбата. Днес е по този начин, на следващия ден е по този начин. И животновъди, и зърнопроизводители, и производители на плодове и зеленчуци - каква сигурност имат те, че разпоредбите ще продължат да съществуват? “

Подготвя се цялостна законодателна поземлена промяна, анонсира Пламен Абровски. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР