Продоволствена криза няма да има. Това каза за БНР Пламен

...
Продоволствена криза няма да има. Това каза за БНР Пламен
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Продоволствена криза няма да има

Продоволствена рецесия няма да има. Това сподели за БНР Пламен Абровски, ръководител на Комисията по земеделие в Народното събрание. По думите му до момента в който стоят зелените коридори, които сътвори Европейската комисия през 2020 година в България дефицит на храна няма да се случи.

„ Изкупуването на зърно още не е почнало. Имаме потребност от подобен стратегически запас от зърно. Много от дълго време започнаха процесите с дефицита на храна на равнище планета. Ние сме късметлии, че живеем в най-богатия континент, където имаме даже остатъци. Ако вземете една Африка, там има страховит апетит. При спиране на доставките на зърно от Украйна, могат да започват миграционни процеси, които ще усилят натиска към Франция, Испания, Италия “, добави Абровски.

„ Да купуваш за една година напред е малко допълнително, само че подобен запас, подобен буфер – сериозен, би бил добър, тъй като сега зърното по нищо не се разграничава от конвертируема валута. Държави като Египет сега разменят товар зърно против товар тор. Какво се е случвало до сегашния миг – Народното събрание единствено и само дава учредения за разпоредба и министърът самосиндикално си взема решения какво да прави в наредбата. Днес е по този начин, на следващия ден е по този начин. И животновъди, и зърнопроизводители, и производители на плодове и зеленчуци - каква сигурност имат те, че разпоредбите ще продължат да съществуват? Подготвя се цялостна законодателна поземлена промяна, сподели Пламен Абровски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР