Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края

...
Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края
Коментари Харесай

МО за масовата продажба: Имаме много имоти с отпаднала необходимост

Продава ли Министерството на защитата извънредно доста парцели в края на мандата си - отговор на този въпрос се заехме да потърсим от ФАКТИ.

Търсенето му влезе в дневния ред след обява на някогашната зам.-кметица на регион "Младост " Биляна Петрова, която разгласява в своята Facebook страница данни за продажба на зелени парцели на територията на София. Последва инспекция на ФАКТИ за оповестените търгове с скрито наддаване за продажба на частна държавна благосъстоятелност, ръководена от МО.

След като от ФАКТИ изпратихме към МО въпросите, които ни вълнуваха, малко по-рано през днешния ден получихме формален отговор от пресцентъра на министерството. Изпратените въпроси и получените отговори можете да видите в идващите редове:

- Министерството на защитата прави ли всеобща продажба на парцели в края на мандата на актуалното ръководство?

- Имотите, визирани в посочените от Вас изявления, са планувани за разпоредителни дейности още през 2012 година

През 2021 година е стартирана процедура за продажба посредством търг единствено за аграрен парцел № 21662.4754.22, находящ се в с. Доброславци, регион Нови Искър, околност „ Ширината “ общ. Столична, област София. Обявата с изискванията за търга е оповестена на 12.02.2021 година във вестниците „ 24 часа” и „ Труд”, на интернет страницата на Министерството на защитата (www.mod.bg), както и на видно място в Приемната на министерството. В обявата са разказани данните за парцела, като: местоположение, начална тръжна цена без Данък добавена стойност, повърхност, депозит, място, дата и час на търга.

Министерството на защитата има одобрена Визия за в дълготраен интервал да открои положението, проблемите и дейностите, които следва да се подхващат с оглед правене на съответна стратегия за изцяло освобождение от войсковите региони с отпаднала нужда с натоварен интервал до края на 2026 година и дефинитивно привършване до края на 2032 година Утвърдената Визия е обвързана със Стратегическия обзор на защитата. и е съобразена с главните правила и планове за развиването на Въоръжените сили и структурите на директно послушание на министъра на защитата. Основната цел е предпочитано да бъдат обезпечени потребностите на структурите от парцели, които в този момент са с отпаднала нужда, за осъществяване на техните функционалности (летища, складови бази, полигони, мобилизационни бази и пр.) в идващия 12- годишен интервал.

Периодите за освобождение на войсковите региони с отпаднала нужда на съответната стратегия са избрани според от документалната подготвеност за осъществяване на разпоредителни дейности, като през идващия 6-годишен интервал се планува Министерството на защитата да се освободи на 70-80 % от тях.

- Ако продажби се правят, те на занижени цени ли са?

- Тръжната документи се изготвя и преценява с наредбите на Глава 5 от Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност. Началната тръжна цена се дефинира според член 88, който гласи: „ При осъществяване на търгове за продажба на парцели - държавна благосъстоятелност, първичната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на 100, и балансовата стойност на оборудванията, трайно прикрепени към парцелите, които не подлежат на данъчно обявление, увеличена с 10 на 100. “

Данъчните оценки на парцелите са публични документи, издадени от данъчните администрации по места и са основа за провеждането на тръжните процедури и образуването на началните тръжни цени.

Началната тръжна цена по процедурите за продажба, избрана от Министерството на защитата, е стартова. Инвестиционният интерес дефинира достигнатите по тях продажни цени.

За парцелите, за които предстоят разпоредителни дейности – продажба посредством търг с скрито наддаване, се публикация начална тръжна цена без Данък добавена стойност.

Провежданите търгове и наддаването при провеждането им дефинират и пазарната стойност на продаваните парцели. Сравнението със съответни уеб сайтове за недвижими парцели не може да бъде коректив за пазарната стойност на даден парцел, с отразен интерес единствено на едната страна.

- Извършва ли се продажба на зелени терени, на терени в паркове и гори?

- Министерството на защитата не има парцели със статут на паркове. Ведомството прави разпоредителни дейности единствено с парцели – частна държавна благосъстоятелност, за които има нужните документи за разкриване на тръжна процедура, според настоящото законодателство.

Всички доходи, осъществени от разпоредителните дейности, постъпват в държавния бюджет.

- Ако не се прави такава продажба, можем ли да кажем, че изказванията в изявленията са погрешни?

- Министерството на защитата разполага с документи, издадени от съответните способени държавни органи и институции за парцелите, а точно: регионални администрации, общински администрации, Агенция по геодезия, картография и кадастър, общински служби по земеделие и други.

- Министерството на защитата продава ли площи в Западен парк?

- Министерството на защитата не прави разпоредителни дейности с парцели, за които са налице законови ограничавания, без значение от местонахождението им.

- Територия в Доброславци гора ли съставлява?

- Съгласно Акта за частна държавна благосъстоятелност, публикуван от регионалния шеф на област София, и схема от АГКК – гр. София, поземленият парцел с идентификатор 21662.4754.22 по кадастрална карта и кадастралните регистри, утвърдени със Заповед РД-18-7/13.01.2012 година на изпълнителния шеф на АГКК на с. Доброславци, регион Нови Искър, околност „ Ширината “ общ. Столична, област София, не съставлява гора.

- Как ще коментирате изказванието, че продажбите са „ брутална безочливост?

- Предвид събитието, че Министерството на защитата разполага с огромен брой парцели с отпаднала нужда, част от политиката на ведомството е и предписание с тях.

Отново подчертаваме, че ведомството следва тази своя политика съгласно настоящото законодателство./ fakti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР