Продължителното излагане на студ може да предизвика хипотермия и измръзване,

...
Продължителното излагане на студ може да предизвика хипотермия и измръзване,
Коментари Харесай

Важното, което трябва да знаете при работа на студ

Продължителното излагане на мраз може да провокира хипотермия и измръзване, при работа навън работодателят е задължен да се преценява с подадените червени и жълти кодове за рискови метеорологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Работодателят би трябвало също да реши до каква степен неподходящите климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на служащите му и да вземе съответните ограничения, припомнят от КНСБ в обява по тематиката на уеб страницата на Конфедерацията.

Какво може да се предприеме, с цел да се понижат рисковете от работа на студено

Това, което работодателите могат да създадат, е да трансформират работния график и физиологичния режим на труд и отмора, като го съобразят с климатичните условия. Така започването на работния ден може да стане по-късно денем, когато външните температури се покачат. А когато те паднат под минус 12 градуса по Целзий, продължителността на работното време за работещите на открито би трябвало да бъде понижена със заповед на работодателя до 6 часа.

Броят на регламентираните почивки следна да бъде повишен

Броят на регламентираните почивки във физиологичния режим на труд и отмора следва да бъде повишен. Също по този начин е редно да се подсигури затоплено помещение с удобна температура (от +18 до +22 °С), където тези почивки да се употребяват. Осигуряването на топли питиета и уместно облекло също са положителни превантивни ограничения.

Според разпоредба от 18 юли. 2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места работодателят е задължен да се съветва с работещите и/или техните представители и да основава условия за тяхното присъединяване по всички въпроси, свързани с използването на наредбата, в сходство със Закона за здравословни и безвредни условия на труд, осведоми Българска телеграфна агенция. Определят се минимални и оптимални стойности на допустимите гранични стойности за температурата на въздуха за студения интервал на годината.

на непрекъснати работни места в интервала:

а) от 18 до 25 °C – за лека физическа работа;
б) от 15 до 23 °C – за приблизително тежка физическа работа;
в) от 13 до 19 °C – за тежка физическа работа;

на непостоянни работни места в интервала:

а) от 15 до 26 °C – за лека физическа работа;
б) от 13 до 24 °C – за приблизително тежка физическа работа;
в) от 12 до 19 °C – за тежка физическа работа.

Работата навън би трябвало да се прекрати при рисково ниски или високи температури, гръмотевични стихии, изобилен дъжд, мощен вятър и гъста мъгла, избрани с код “оранжево ” или “червено ” от Националния институт по метеорология и хидрология, в случай че основават опасност за живота и здравето на работещите и за безвредното осъществяване на трудовата активност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР