Продължителността на живота в ЕС постоянно се е увеличавала през

...
Продължителността на живота в ЕС постоянно се е увеличавала през
Коментари Харесай

Следковидно: Европейците вече живеят с 2 години по-малко

Продължителността на живота в Европейски Съюз непрекъснато се е увеличавала през последните десетилетия, като от 60-те години на 20 век до момента е нараствала приблизително с по 2 години на десетилетие, сочат данни на Евростат.

Но тази наклонност евентуално е към края си, защото последните данни приказват, че процесът е спрял в няколко страни членки, като даже е налице и противоположната наклонност - продължителността на живота стартира да понижава.

През 2021 година някои страни членки от Западна Европа са се върнали до предковидните равнища на дълготрайност на живота, до момента в който други - най-много в Източна Европа, тъкмо през тази година са усетили същинския удар на пандемията, и занапред следва възобновяване.

Според неокончателни данни за 2021 година пандемията от КОВИД-19 се е отразила отрицателно върху продължителността на живота, като той е понижен с съвсем половината страни членки на Европейски Съюз.

Най-сериозен спад е регистриран в Словакия и България (-2,2 години по отношение на 2020 г.), следвани от Латвия (-2,1 години) и Естония (-2 години).

В съпоставяне с предпандемичната 2019 година продължителността на живота през 2021 година спада на всички места с изключение на в Люксембург (+0,1 година) и в Малта и Швеция, които остават без смяна.

Спрямо 2019 година максимален спад на продължителността на живота през 2019 година е регистриран в България (-3,7 години), Словакия (-3 години) и Румъния (-2,7 години), съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР