Продължителността на живота на гърците се съкращава с до две

...
Продължителността на живота на гърците се съкращава с до две
Коментари Харесай

Замърсеният въздух съкращава живота на гърците с две години

Продължителността на живота на гърците се редуцира с до две години заради високите равнища на замърсяване на атмосферата, сочат откритията на нови интернационалните проучвания, показани на двудневна конференция, която завърши на Крит.
Констатациите бяха огласени от изследващия атмосферата холандски химик Йос Леливелд, професор в Института Макс Планк и помощник с Кипърския институт, на конференция в Ираклио, която беше проведена от Панелинската инфраструктура за атмосферния състав и изменението на климата (PANACEA), самодейност на гръцки научни и проучвателен групи, които се концентрират върху атмосферното замърсяване и изменението на климата, заяви в. „ Катимерини “, представен от БГНЕС. 
Изследванията на Леливелд се основават на нов теоретичен метод, който той и немският кардиолог Томас Мунцел показаха по-рано тази година, който открива, че прогнозната смъртност, породена от замърсяването, е двойно по-голяма от в началото считаната заради кардиологичните и респираторните последици.
Изследването се концентрира върху частици на замърсяване във въздуха с диаметър 2,5 микрометра или по-малко (PM 2,5), чиято токсичност прави оценка дружно с взаимоотношението им с други замърсители.
Според откриватели тези дребни частици са изключително рискови, защото елементарно се вдишват, като почти 8000 души умират от атмосферно замърсяване в Гърция годишно, повече в сравнение с от тютюнопушене.
Проведено през лятото изследване от PANACEA, измерващо равнищата на замърсяване в шест гръцки града, откри относително високи концентрации на частици PM 2,5, стана известно на конференцията.
Показанията демонстрираха приблизително 20 микрограма на пространствен метър, съгласно Александрос Папаганиас, професор по физика на околната среда, отбелязвайки, че концентрациите в Атина са били до пет пъти над границата след огромния пожар на Евия през август.
Ограничението на частиците на атмосферното замърсяване в Европейския съюз е 25 mg на пространствен метър, до момента в който това на Световната здравна организация е 10 mg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР