Продължителният дъжд и мокър сняг в условията на спадащи температури

...
Продължителният дъжд и мокър сняг в условията на спадащи температури
Коментари Харесай

Шефът на Електрохолд: Фотоволтаици на покривите и термопомпи не бяха приоритет заради ниските цени на тока - това обаче ще се промени

Продължителният дъжд и влажен сняг в изискванията на спадащи температури на 16 и 17 декември доведоха до частични изключвания на електрозахранването основно в отдалечени високопланински региони в Югозападна България. Това, на което бяхме очевидци, беше непрекъснатото увеличение на снежната завивка, събарянето на дървета и замръзване, което аргументи разкъсване на стотици проводници, развалени изолатори, усукани конзоли и счупени стълбове.

Това споделя основният изпълнителен шеф на " Електрохолд България " Карел Крал по повод авариите в Западна България, породени от снеговалежа в събота и неделя. По думите му годишно ЕРМ Запад прави профилактика и подготовка на всички свои уреди за работа през есенно-зимния интервал. Но когато става въпрос за рискови метеорологични условия, които водят до заледявания на проводници и строшаване на стълбове, даже най-новите и съвременни уреди не са застраховани от повреди.

Главният изпълнителен шеф на " Електрохолд България " уточни, че сдружението поддържа мрежата в задоволително положително положение, доколкото разрешава сегашният таван на вложенията, утвърден от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), а точно към 100 млн. лева годишно. Трябва да се има поради, че от тази сума над 40 % са за присъединение на нови производители и консуматори, обърна внимание той. Останалата част е за развиване и реорганизация на мрежите приблизително и ниско напрежение - нови уреди и подстанции, премерване и други, добави Карел Крал.

Ето и цялото изявление:

- Как се оправи сдружението през миналата събота и неделя в съпоставяне със обстановката от 25 и 26 ноември?

Продължителният дъжд и влажен сняг в изискванията на спадащи температури на 16 и 17 декември доведоха до частични изключвания на електрозахранването основно в отдалечени високопланински региони в Югозападна България. Това, на което бяхме очевидци, беше непрекъснатото повишаване на снежната завивка, събарянето на дървета и замръзване, което докара до разкъсване на стотици проводници, развалени изолатори, усукани конзоли и счупени стълбове.

Ще ви дам един образец за сериозността на ситуацията - нашите екипи трябваше да режат и отстраняват клони и дървета, паднали върху електропроводите. След привършване на тази активност и връщането им назад в базата, те откриват, че още веднъж има паднали дървета върху оборудванията.

В тези тежки условия, ЕРМ Запад активизира всички свои спешни екипи и образува спомагателни групи от други звена на сдружението за отстраняването на повредите. Екипите трябваше да вършат дълги обходи в труднопроходими местности, с цел да се оправят със обстановката. Удвоен беше и броят на чиновниците в контактния център на " Електрохолд ".

Подобно на спешната обстановка от края на ноември, когато рисковите метеорологични условия доведоха също до редица повреди и спиране на електроподаването, ЕРМ Запад образува спешен щаб и бяха мобилизирани всички екипи на сдружението за оптимално бързо премахване на повредите.

- Може ли да се вземат превантивни ограничения, с цел да не стопира токът на клиентите ви там при всеки по-сериозен снеговалеж?

Ежегодно ЕРМ Запад прави профилактика и подготовка на всички свои уреди за работа през есенно-зимния интервал. Това включва инспекции, обходи и пречистване на сервитутните зони, в това число в най-трудно наличните места.

Но когато става въпрос за рискови метеорологични условия, които водят до заледявания на проводници и строшаване на стълбове, даже най-новите и съвременни уреди не са застраховани от повреди. Дърветата не вършат разлика дали електропроводът е нов или не.

Трябва да имате поради, че нашите екипи дават всичко от себе си за оптимално бързо възобновяване на електрозахранването. За достигането на авариралите сектори в по-труднодостъпните места обаче се постановяваше рязане и пренасяне на паднали дървета по пътя. Работата се затрудняваше и от непочистените пътища, преспите и заледяванията.

За страдание в никакъв случай няма гаранция, че оборудванията ще устоят пред силата на природата. Молим клиентите да проявят схващане и самообладание, тъй като нашите чиновници работят на ръба на човешките сили и благоприятни условия.
 Карел Крал. Снимка Българска телеграфна агенция
- " Ясно е, че би трябвало да се влага - въпросът е от кое място да се откри финансиране ", казахте по време на конгрес за развиването на мрежите. Може ли от това изявление да се подразбира, че цените на мрежовите услуги за бита ще се покачат?

Необходимостта от повече вложения в рационализация на електроенергийните мрежи, с цел да могат те да дават отговор на потребностите на актуалното общество, е доста настояща тематика. Вариантите за обезпечаването на тези вложения са главно два - през цената на мрежовата услуга или от европейските фондове. Контекстът на горното изявление беше, че в " Електрохолд " търсим европейско финансиране, с цел да не натоварваме цените на крайните консуматори. Това, несъмнено, не значи, че мрежовите цени сега са задоволително високи, с цел да обезпечат положително равнище на вложения. Точно противоположното - те са най-ниските в Европа.

- Какви са вложенията в развиването на мрежата, които направи сдружението през 2023 година? Кои са най-значимите планове?

Поддържаме мрежата в задоволително положително положение, доколкото ни разрешава сегашният таван на вложенията, утвърден от КЕВР, а точно към 100 млн. лева годишно. Трябва да се има поради, че от тази сума над 40 % са за присъединение на нови производители и консуматори. Останалата част е за развиване и реорганизация на мрежите приблизително и ниско напрежение - нови уреди и подстанции, премерване и други.

Най-значимите ни вложения за 2023 година включват цифровизация на мрежата, замяна и ремонт на силови трансформатори в подстанции, реорганизация и замяна на кабелни линии приблизително напрежение, преработване на основни електромерни табла и кабелни разпределителни шкафове.

През 2023 година ЕРМ Запад започва пилотен план за полагане на нов тип силов кабел с изолираност от високоефективен полипропиленов термопластичен еластомер, при който се употребяват изцяло рециклируеми материали.

- Какви планове за цифровизация на мрежата изпълнявате?

През 2023 година ЕРМ Запад извърши автоматизация в четири подстанции на територията на София. В тях бяха вложени над 2,1 млн. лв.. Модернизацията разрешава автоматизиране на ръководството на мрежата в столицата и дава опция да се увеличи потенциала за присъединение на нови клиенти със сериозна мощ. В резултат се понижава времето на безтоковите паузи в изключителни спешни обстановки, редуцира се срокът за реакция от страна на ЕРМ Запад и се усъвършенства качеството на услугата за близо 100 000 клиенти.

През 2023 година по мрежата на ЕРМ Запад бяха сложени към 120 000 умни електромера. Спечелихме финансиране по Модернизационния фонд на Европейски Съюз, което ще бъде ориентирано към инсталиране на смарт електромери и система за ръководство на данните от тях. Внедряването на тази система има за цел освен да обхване точно потребеното от клиентите количество, само че и да даде опция за наблюдаване на параметрите на доставяната електрическа сила. Това ще ни разреши по-нататък да предоставим благоприятни условия за нови артикули на електроенергийния пазар – цени, съответстващи на потреблението на всеки самостоятелен клиент.

Друг план е основаването на географска осведомителна система (ГИС) - това е система, която подкрепя ръководството на активите благодарение на геолокация и с техническа осведомителна система, която съдържа данни за детайлите на мрежата – проводници, трансформатори, техните параметри и така нататък, в това число и със система за следене на параметрите и положението им „ онлайн “, както и метеорологичните условия, с цел да се ползва превантивна и планувана поддръжка. Географска информационна система ще ни подкрепи да имаме „ цифров близнак “ на нашата мрежа в действително време.

- Скоро НЕК ще спре да бъде публичен снабдител на електрическа енергия за битовите консуматори. С това се стартира процесът на цялостна либерализация на енергийния пазар и за битовите консуматори. Дружеството Ви готово ли е да е посрещне този развой? 

В закона е планувано премахването на публичния снабдител от 1 юли 2024 година Но има още доста неща за доуточняване, тъй като това е основна смяна на пазарния модел, която не визира единствено битовите консуматори, НЕК и крайните доставчици, само че и производителите и останалите участници на пазара " ден напред ". Специално би трябвало да се прегледа финансовият модел и обезпечаването на задоволително парични средства за крайните доставчици. 

Търговските сдружения на Електрохолд имат 18-годишен опит за работа и на свободен, и на контролиран пазар. Разполагаме с механически, финансов и експертен потенциал за обслужване на забележителен брой клиенти. Ще бъдем подготвени до началото на 2026 да предложим гъвкави решения на потребителите, които ни познават, тъй като сме покрай тях.

Фокусирани сме да се разрастваме и отвън Западна България, да развиваме комерсиалната си мрежа в цялата страна и да бъдем оптимално покрай клиентите.

- Какви са заплахите при цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия и за битовите консуматори?

Пълната либерализация на пазара е основна и неизбежна промяна. Надявам се тя да се случи гладко и да не докара до разтърсвания на пазара. Реформата визира над 4,6 млн. битови клиенти в страната и е належащо да им се обезпечи задоволително време за адаптиране и създаване и приемане на промени в подзаконовите нормативни и регулаторни актове. Предвид идните промени, ние съветваме потребителите да вземат ограничения за енергийна успеваемост. До момента, слагането на фотоволтаици на покривите, термопомпите и така нататък не беше приоритет за потребителите заради ниските цени на електрическата енергия.

Това обаче ще се промени, по тази причина ние непрекъснато осведомяваме клиентите си по какъв начин да бъдат енергийно ефикасни. От тази година, да вземем за пример, започнахме да предлагаме услугата ни за дребни фотоволтаични системи за битови клиенти. С построяването на такава система клиентите могат да понижат разноските си за електрическа енергия и да си обезпечат енергийна самостоятелност в бъдеще.

- Кои са настоящите провокации пред Вашата компания в сегашния миг? Кои от тях изискват най-спешни решения?

Едно от провокациите е вълната от нови ВЕИ планове, които би трябвало да бъдат присъединени. Приветстваме това, само че процесът е обвързван с нуждата от вложения в разширение на мрежата. Но не безотговорно разширение, а рационално обмисляне на мрежите по този начин, че потреблението да е покрай производството.

Друго предизвикателство е навлизането на електрическите автомобили в всекидневието. Създаваме условия за създаване на мрежа от зарядни станции. За страдание липсва визия за развиване на мрежата от такива зарядни станции - мощ, местонахождение, цели и така нататък Сигналите от пазара ни тревожат, че ще се ангажира излишно потенциал от мрежата за мощни зарядни станции, които няма да се употребяват дейно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР