Продължителната реч често може да ни се стори скучна и

...
Продължителната реч често може да ни се стори скучна и
Коментари Харесай

Силата на продължителната реч

Продължителната тирада постоянно може да ни се стори скучна и отегчаваща, само че в Съединени американски щати тя има мощна власт. Така нареченият filibuster (продължителна реч) е политическа процедура, при която един или повече членове на парламент или конгрес разискват толкоз дълго препоръчан законодателен акт, тъй че да забави или изцяло да предотврати вземането на решение по предлагането.

Понякога се назовава „ диалог за законопроект до гибел “ и се характеризира като форма на възпрепятстване в законодателния орган или различен орган, вземащ решения. Тази форма на политическа спънка идва чак до античните римски времена и може също да бъде отнесена към синоним на политическа каменна стена.

Поради постоянно извънредно дългия интервал от време, нужен за сполучлив filibuster, доста умели оратори прибягват до отклонение от тематиката, откакто изчерпят това, което имат да кажат по съответния мотив. Известни са стигащи до парадокси способи от предишното, когато оратори са чели закони от разнообразни страни, рецитирали са речи и даже са чели готварски книги и телефонни указатели, с цел да " бавят топката " колкото се може по-дълго.

В днешно време се подхожда малко по-сериозно към сходен вид речи, само че задачата им остава една и съща - закъснение на законодателно решение. За да се избегнат сходни обстановки в доста страни е въведен времеви предел за речи.

В разгара на избора за претендент на Демократичната партия за президент на Съединени американски щати, Mojoblitz се пошегува с една такава тирада на Бърни Сандърс от 2010 година, като добави бийт към нея.

През декември 2010 година, когато е на 69 години, сенаторът Берни Сандърс изнася 8,5 часова тирада пред Сената, която употребява, с цел да изрази загрижеността си за договорка за понижаване на налози, която тогавашният президент Обама подписва с републиканците в конгреса.

Вижте повече във видеото (ако имате търпение): 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР