Продължават в 41-ия ден от началото им. И днес протестиращи

...
Продължават в 41-ия ден от началото им. И днес протестиращи
Коментари Харесай

Протестите: Ден 41- замерят сградата на МВР с яйца и домати

Продължават в 41-ия ден от началото им. И през днешния ден протестиращи се събраха пред Президентството, с цел да изискат оставка на държавното управление и на основния прокурор, съобщи БГНЕС.
След къси речи, стачкуващите потеглиха на шествие към постройката на Министерство на вътрешните работи, където тя беше замеряна с яйца и домати. Скандирания " Оставка " и " Мафия " придружаваха акцията на протестиращите.

По-рано на основния Орлов мост бе повдигнат Паметник на Свободата.
Паметникът на Свободата е кулминационната точка на похода, стартират от двама млади протестиращи – Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев. Двамата потеглиха от Свиленград преди четири дни с парче релса от теснолинейка в ръце. Днес релсата е в основата на паметника на протестиращите жители.
Релсата е знак на всички празни обещания и неизпълнени задължения на това държавно управление, а и на предходните, съобщи пред БГНЕС Анастас Гогов, който носи релсата до Орлов мост в София.
Протестиращите припомнят, че преди две години на 1-ви август, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани: " Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя ". Така релсата, която момчетата са донесли, се е трансформирала в знак на празните обещания.
За да повдигнат паметника, протестиращите донесоха камъни, тухли, бордюри, плочки и винкели.
Иначе, на другите три основни кръстовища в столицата жители се събраха за 41-ви следващ ден на антиправителствен митинг. Край Президентството те още веднъж настояха за оставка на държавното управление и на основния прокурор. Те упорстват още за отдалечено и машинно гласоподаване, предварителни избори, привикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията. На площад „ Независимост “ се събраха хора, които се канеха да тръгнат на обичайното им шествие за още веднъж да се опитат да блокират бул. „ Ситняково “, само че шествие до там по този начин и не се състоя.
Остават блокадите на три основни кръстовища в София - на Орлов мост, при Ректората на Софийския университет " Свети Климент Охридски " и до площад " Независимост ".
При митингите на булеварда през вчерашния ден бе блокирано кръстовището на бул. " Ситняково " в столицата, където се стигна до конфликт сред протестиращи и жена, която опита да премине с колата си. В колата бяха още мъж и двете деца на дамата. Трима участници в нерегламентираните протестни дейности са арестувани за проявена експанзия към фамилията, оповестиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Днес жители уведомиха общината, че се събират на кръстовището, с цел да опазят мирните непротестиращи жители от експанзията на стачкуващите. Протестно шествие до бул. " Ситняково ", обаче, по този начин и не се състоя.
По-рано през днешния ден по самодейност на гражданското придвижване БОЕЦ беше блокирана Централната изборна комисия, акцията беше подкрепена от гражданската платформа " Изправи се.БГ " на Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР