Продължават тежките боеве в долината Панджшер - последния бастион на

...
Продължават тежките боеве в долината Панджшер - последния бастион на
Коментари Харесай

Тежки боеве в долината Панджшер в Афганистан

Продължават тежките боеве в долината Панджшер - последния бастион на съпротивата против талибаните в Афганистан, заяви Би Би Си.

Представители на ислямисткото придвижване споделиха пред Ройтерс, че регионът северно от столицата Кабул е високомерен. Това изказване обаче бе отречено от източници от съпротивата, която включва някогашни чиновници на афганистанските сили за сигурност и локални милиции.

Един от нейните водачи, някогашният вицепрезидент Амрула Салех, отхвърли информациите, че е избягал от Афганистан. Ситуацията е сложна, призна обаче той.

Салех изпрати видеопослание до Би Би Си, с цел да успокои локалните поданици, че не е избягал от Афганистан. Британската медия обаче направи ангажимента, че не може да удостовери неговото местоположение.

Има известия за стотици убити в сраженията в долината Панджшер.

Едноименната провинция е една от най-малките в Афганистан и последната, която не е завладяна от талибаните, отбелязва Би Би Си.

Традиционно антиталибански бастион, долината, скрита зад високи планини, е дом за сред 150 и 200 хиляди души.

Вчера Европейският съюз и Англия последваха образеца на Съединените щати, като споделиха, че ще поддържат контакти с талибаните, само че няма да признаят техния режим в Афганистан. Европейски Съюз разгласи проекти да възвърне дипломатическото си наличие в Кабул, с цел да следи за евакуирането на хора и за спазването от новите талибански управници на поетите от тях задължения, в това число в региона на сигурността и човешките права, отбелязва Би Би Си.

Взаимодействието с талибаните ще се реализира при прецизни условия и ще има за цел единствено оказването на поддръжка на афганистанския народ, съобщи висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР