Продължават техническите дейности по проекта „Живот за царския орел“ (Life

...
Продължават техническите дейности по проекта „Живот за царския орел“ (Life
Коментари Харесай

„Електроразпределение Юг“ продължава дейностите по европейски проект за опазване на Царския орел


Продължават техническите действия по плана „ Живот за царския орел “ (Life for Safe Grid), осъществен от „ Електроразпределение Юг “ (част от EVN България) и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), оповестиха от сдружението. Проектът се финансира от стратегия LIFE на Европейския комисия и цели да понижи смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от токов удар или конфликт с електропроводи в най-важните зони на мрежата „ Натура 2000 “.

Само през 2017 година „ Електроразпределение Юг “ построи нови 23 км от така наречен ПАС система (система от изолирани проводници) в общините Елхово и Тополовград. Новата система размени въздушна мрежа от голи проводници. През 2018 година следва завършването на последните 4 км, което е съществено предизвикателство поради разположението на мрежата по поречието на р. Тунджа.

Друга техническа активност, изпълнявана в границите на плана, е обезопасяването на електрически стълбове. До края на 2017 година на териториите на общините Сливен и Ямбол са инсталирани изолации на 742 стълба. Целта на тази мярка е да се отстрани заплахата от загиване на птиците при контакт с тоководещи детайли от електроразпределителната мрежа. Дейността продължава и през 2018 година с обезопасяването на над 1000 стълба на териториите на общините Елхово и Тополовград.

На 21 май 2018 година се навършват 26 години от приемането на Директива за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, с която страните-членки на Европейския съюз (EС) се задължават да опазват към 1500 редки и застрашени типа растения и животни и към 230 типа местообитания. За задачата се основава единна европейска екологична мрежа от територии със специфичен режим на отбрана, наречена “Натура 2000 “. Тя включва над 27 000 предпазени зони, които заемат една пета от сухоземната територия на Европейски Съюз.

„ Електроразпределение Юг “ ще продължи своята виновна екологична политика, ориентирана към запазване на биоразнообразието и Натура 2000 зоните в България и ще продължи да ползва най-хубавите налични технологии при създаване на електроенергийните уреди.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР