Продължават стипендиантските програми на Столична община за студенти по медицински

...
Продължават стипендиантските програми на Столична община за студенти по медицински
Коментари Харесай

Общинарите решават за стипендиантски програми за детската градина в „Манастирски ливади”

Продължават стипендиантските стратегии на Столична община за студенти по медицински и здравни грижи. Общинарите ще разискват и бъдещето на новата детска градина за 200 деца, която би трябвало да отвори порти в квартал „ Манастирски ливади ”-изток, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Става дума за нова детска градина за 2 яслени и 6 култивиран групи, която ще бъде открита в регион „ Триадица “. 131 ДГ е построена в осъществяване на Програмата за „ Строителство на детски градини 2021-2023 година “.

Район “Триадица “ е един от най-бързо разрастващите се на територията на Столичната община. В него към този момент действат 8 общински детски градини, от които единствено в три има яслени групи. Постоянното разгръщане на новите жилищни квартали „ Манастирски ливади “ и „ Кръстова вада “ води до увеличение броят на децата до 3 годишна, а съществуващите яслени групи не могат да ги обзет, заради ограничавания брой места. С разкриването на новата детска градина ще се обезпечи банкет на 46 деца в две яслени групи и 162 деца в шест култивиран групи.

Столичният общински съвет ще прегледа на 27 октомври предлагането, с което ще бъдат подсигурени нужните щатни бройки и бюджет за положителното действие на детското заведение, както и официални процедури по даване на терена и постройката.

По предложение на общинските съветници доктор Антон Койчев и доктор Веселин Милев, и зам.-кмета Дончо Барбалов, общинарите ще разиска и продължение на финансирането на две стипендиантски стратегии на Столична община. За всяка от тях се планува да се провиснал по 36 хиляди лева годишно, или общо 72 000 лева от бюджета на Столичната община.

Първата стратегия е за подкрепяне на медицински експерти по здравни грижи, учащи се във Факултета по публично здраве към Медицинския университет в София. Тя беше призната от СОС през 2018 година и планува разпределяне на стипендии на студенти по специалността " Медицинска сестра " и " Акушерка ".

Втората стратегия е за студенти по направление " Здравни грижи ", учащи се в Медицински лицей " Йорданка Филаретова " към МУ-София. Това са младежи, които ще получат степен професионален бакалавър за медицински или рентгенови лаборант, рехабилитатор или теляк.

Стипендиите, отпускани от Столична община след подписване на контракти с претендентите са по 350 лева месечно за времето на образованието им.

Срещу тази финансова помощ младежите поемат ангажимент, след завършването си, да работят в общински лечебни заведения или детски ясли в продължение на 1, 2 или 3 години, според какъв брой време са получавали стипендии. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР