Продължават сраженията при украинския град Бахмут. Президентът Володимир Зеленски заяви,

...
Продължават сраженията при украинския град Бахмут. Президентът Володимир Зеленски заяви,
Коментари Харесай

Продължават боевете за Бахмут, Зеленски обеща защитата на града да продължи

Продължават сраженията при украинския град Бахмут. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че отбраната на града ще продължи. Същевременно съветските сили се пробват да затегнат обсадата на града и да обезпечат първата си огромна победа на бойното поле от повече от шест месеца.

Русия се пробва да превземе Бахмут от месеци, като счита, че това ще е огромна крачка към окупирането на цялата територия на Донбас. Според западни специалисти обаче това би било по-скоро пирова победа поради нужното време и всеобщите жертви. Украинските войски укрепват позициите си западно от града, което може да е подготовка за вероятно евакуиране. Украинският президент Володимир Зеленски обаче сподели, че е разискал обстановката с главнокомандващия Валерий Залужни и ръководителя на Сухопътните войски Олександър Сирски. В късното си видеообръщение Зеленски съобщи:

„ И двамата генерали предложиха да не се изтегляме от Бахмут, а да укрепим нашата защита. Военното командваме поддържа единомислещо тази позиция. Нямаше други отзиви. Казах на началника на Генералния щаб да откри нужните сили да помогнем на нашите момчета. Няма такава част от Украйна, за която да кажем, че се отхвърляме от нея “.

Бахмут не е обграден, сподели пред локални медии ръководителят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов, само че дефинира обстановката там като комплицирана.

Украинският президент разяснява и появил се в обществените мрежи видеоклип, за който се твърди, че демонстрира по какъв начин съветски военни убиват украински военнопленник. Президентът даде обещание отговорните да бъдат открити. Украинската основна прокуратура стартира следствие за нарушение на законите по време на война, а външният министър Дмитро Кулеба изиска Международният углавен съд да се самосезира.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР